Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe klopjacht op Karadzic

13 mrt 04

De Bosnisch-Servische politie is een grote klopjacht begonnen op Radovan Karadzic, die wordt gezocht in verband met oorlogsmisdaden. De zoektocht vindt plaats in het oosten van het land, aldus het Bosnisch-Servische persbureau SRNA.

De voormalige leider van de Serviërs in Bosnië wordt gezocht door het Haagse Joegoslavië-tribunaal in verband met volkerenmoord in de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995. Volgens het persbureau had de politie informatie gekregen dat Karadzic zich ophield in de stad Bratunac. Deze zou zijn afgesloten van de buitenwereld. Karadzic zou op de vucht zijn richting het oosten in een poging de grens met Servië over te steken. De politie wil nog geen details geven over de actie.

Karadzic is al sinds 1996 op de vlucht, een jaar nadat hij door het Joegoslavië-tribunaal werd beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De Bosnisch-Servische autoriteiten zijn er al meerdere malen van beschuldigd niets te doen om de 58-jarige Karadzic op te pakken.

De internationale troepenmacht onder leiding van de NAVO heeft al verschillende vergeefse pogingen gedaan om Karadzic in de boeien te slaan. De laatste operatie vond plaats in januari in Pale, zo'n vijftien kilometer van Sarajevo.

Het falen van de NAVO was zelfs inspiratie voor een computerspel waarin de speler op Karadzic jaagt. Het is geïnspireerd op "herhaalde mislukkingen" om de oud-leider te arresteren, aldus de producent van het spel.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief