Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer aanwijzingen voor rol al-Qaeda in aanslagen

15 mrt 04

De aanwijzingen over de betrokkenheid van radicale moslims bij de aanslagen in Madrid, die donderdag tweehonderd levens eisten, worden steeds sterker. De Spaanse politie hield zaterdagavond drie Marokkanen en twee Spanjaarden van Indiase origine aan op verdenking van betrokkenheid bij de terreuracties.

Kort daarop maakte minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes bekend dat het terreurnetwerk al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen via een videoband heeft opgeëist.

De aanhouding van de vijf verdachten volgde op de vondst van een tas waarin een niet-ontplofte bom en een mobiele telefoon zaten. De autoriteiten in Marokko maakten zondag de identiteit bekend van de drie opgepakte Marokkanen. Het gaat om de kantoorbediende Jamal Zougam (30), de werktuigkundige Mohamed Bekkali (31) en de fabrieksarbeider Mohamed Chaoui (34).

Jean-Charles Brisard, de Franse advocaat van de families van slachtoffers van de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten, ziet een verband tussen Chaoui en al-Qaeda. Brisard zei dat Chaouis naam is gevallen tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met Barakat Yarkas, die wordt gezien als leider van de al-Qaeda-cel in Spanje.

Zougam wordt genoemd in documenten over een onderzoek van de Spaanse rechter Baltazar Garzon naar al-Qaeda. Zijn adres in Madrid wordt gemeld en hij staat te boek als "sympathisant'' van Yarkas, aldus juridische documenten.

Acebes liet zondag weten dat de antiterrorismewet van het land van toepassing is voor de vijf verdachten. Daardoor kunnen de verdachten langer in hechtenis worden gehouden. De minister zei tegen de krant El Mundo dat het nog te vroeg is om een verband te leggen tussen de aanslagen in Madrid en terreuracties vorig jaar in Casablanca. Bij die aanslagen in de Marokkaanse stad waren onder meer een Spaans cultureel centrum en een joods kerkhof het doelwit. Er vielen 45 doden.

Acebes deelde verder mee dat Spanje nog niet in staat is de man te identificeren die op een videoband namens al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van Madrid opeiste. Acebes liet weten dat ook de Franse, Britse en Portugese geheime diensten geen informatie hebben over de persoon die zich op de band presenteerde als "de militaire woordvoerder van al-Qaeda in Europa, Abu Duham al Afghani''.

Al-Afghani zei op het bandje dat Spanje met de aanslagen is gestraft voor "de samenwerking met de criminelen Bush en zijn bondgenoten''. Ook stelde hij nog grotere terreuracties in het vooruitzicht.

De Baskische terreurbeweging ETA verklaarde zondag opnieuw dat ze niets te maken heeft met de aanslagen in Madrid. Ondanks die verklaring en de sterkere vermoedens over de betrokkenheid van al-Qaeda is de groepering nog altijd een belangrijke verdachte voor de Spaanse regering. Minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio zei tegen de BBC dat de Spaanse politie niet uitsluit dat de ETA en al-Qaeda hebben samengewerkt.

Britse inlichtingendiensten denken eerder dat al-Qaeda achter de aanslagen in Madrid zit, dan de ETA, aldus de BBC op gezag van bronnen bij de diensten.

Naar aanleiding van de aanslagen heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily zijn collega's van de EU-landen opgeroepen om in spoedoverleg bijeen te komen. Duitsland zal EU-voorzitter Ierland vragen de bijeenkomst te organiseren. De regering van Ierland, de huidige EU-voorzitter, liet weten dat ze het verzoek van Duitsland in overweging neemt.

De terreuracties wierpen een grote schaduw over de parlementsverkiezingen, zondag in Spanje. Kandidaat-premier Mariano Rajoy van de regerende Volkspartij (PP) werd uitgejouwd toen hij bij een stembureau in Madrid zijn stem kwam uitbrengen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief