Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spaanse politie zoekt twintig Marokkanen

17 mrt 04

De Spaanse politie zoekt inmiddels twintig Marokkanen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanslagen donderdag in Madrid. Het dagblad El Mundo heeft dit woensdag bericht.

Bij de tien bomaanslagen zijn 201 doden gevallen. Van de bijna 1500 gewonden liggen er nog 201 in ziekenhuizen.

Veel informatie over de verdachten komt uit Marokko. Dat land verdenkt de gezochte personen ervan dat ze ook betrokken zijn geweest bij bomaanslagen in Casablanca op 16 mei 2003. Daardoor kwamen 43 mensen om, onder wie dertien mensen die de aanslagen zouden hebben gepleegd.

Een Marokkaanse waarnemer, de journalist en terrorismekenner Aboubakr Jamai, denkt echter dat de personen achter de aanslagen in de Marokkaanse stad nog leven. Het waren dan geen zelfmoordaanslagen, net zoals donderdag in Madrid. In Casablanca zouden ook mobiele telefoons bij de ontsteking zijn gebruikt. De mannen die bommen gingen leggen, zouden niet geweten hebben dat ze ook zelf tot de slachtoffers gingen behoren.

De identiteit van de twintig Marokkanen die wegens de aanslagen in Madrid worden gezocht, is bij de politie bekend. Een deel van hen heeft zich volgens de Marokkaanse justitie verenigd in een groep die zich "de Eeuwige Leeuwen'' noemt. Een van de gezochte sleutelfiguren bij de aanslagen in Casablanca luistert onder meer naar de naam 'Abu Mughen'. Hij had contacten met Jamal Zougam, een van de drie Marokkanen die zaterdag al in Spanje zijn aangehouden.

Zougam werkte in een miniscuul winkeltje in de wijk Lavapiés in het centrum van Madrid waar onder meer getelefoneerd kon worden en mobiele telefoons werden gerepareerd. Maar in de kelder werden ook telefoonkaarten vervalst. De Spaanse politie heeft dinsdagavond twee gemaskerde arrestanten naar het winkeltje gebracht en de winkel onderzocht.

Zougams naam stond in een stuk van onderzoeksrechter Baltasar Garzón over in Spanje verblijvende personen die bij de aanslagenvan 11 september 2001 in de VS betrokken zouden zijn geweest. Wie de kranten leest krijgt de indruk dat Zougam overal is geweest. Hij zou in Spanje aanhangers van al-Qaeda hebben ontmoet en talrijkegroepjes islamitische extremisten elders hebben bezocht. Zo zou hij "meerdere malen'' in Noorwegen de Iraaks-Koerdische mullah Krekar hebben bezocht. Ook zou hij contacten hebben gehad met de plegers van de aanslagen in Casablanca.

De Britse politie verdenkt Zougam er volgens de krant The Guardian ook van dat hij ook in Engeland samenzweerders heeft opgezocht. Voorts sprak Zougam volgens de Britse krant in 1998 in Madrid met de Franse fundamentalist David Courtailler.

Courtailler staat vanaf woensdag in Parijs met twee medebeklaagden terecht wegens het ronselen van terroristen voor training in Afghanistan halverwege de jaren negentig. Courtailler en zijn broer Jerôme zouden ook enige tijd in Londen hebben gewoond en hun appartement in Brixton hebben gedeeld met Zacarias Moussaoui. Die zit in de VS gevangen. De Amerikaanse justitie vermoedt dat Moussaoui tot de kapers van de verkeersvliegtuigen zou hebben behoord die zich op 11 september 2001 in het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington boorden. Een maand eerder was hij echter aangehouden, toen hij vlieglessen nam in de Amerikaanse staat Minnesota.

(Bron: ANP/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief