Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rumsfeld optimistisch over grotere rol VN in Irak

17 mrt 04

De Amerikaanse minister Rumsfeld van Defensie heeft zich woensdag in een gesprek met zijn Nederlandse collega minister Kamp optimistisch getoond over een grotere rol van de Verenigde Naties in Irak. Dat heeft de woordvoerder van minister Kamp woensdag gezegd na afloop van het gesprek op het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

"De welwillende houding en het optimisme van Rumsfeld over meer betrokkenheid van de Verenigde Naties bij de toekomst van Irak vormden de rode draad in het gesprek", aldus de woordvoerder van Kamp. De VN trokken zich na de bomaanslag op het hoofdkantoor in Bagdad, waarbij ook VN-gezant De Mello omkwam, terug uit Irak.

Volgens de woordvoerder van Kamp heeft Rumsfeld geen enkele druk op Kamp uitgeoefend over een verlenging van de missie in Irak. Wel werd Kamp gevraagd naar de besluitvormingsprocedure in Nederland. Net als president Bush op dinsdag in zijn gesprek met premier Balkenende, toonde ook Rumsfeld tegenover Kamp begrip voor de Nederlandse procedure.

De verwachting is dat het kabinet in april of mei een besluit neemt over de verlenging van de missie in Irak. Daarna moet de Tweede Kamer er nog mee instemmen. Nederland zit sinds vorig jaar augustus met ongeveer 1100 militairen in het zuiden van Irak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief