Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe aanslagen treffen Irak

18 mrt 04

Bij twee aanslagen donderdag in Irak zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Een explosie van een autobom bij een hotel in de Zuid-Iraakse stad Basra kostte minstens twee mensen het leven. In Baquba werden drie Iraakse journalisten doodgeschoten.

Ooggetuigen in Basra spraken over vier doden. De ontploffing in het centrum van de stad kwam een dag nadat onbekenden een bloedige aanslag op een hotel in de Iraakse hoofdstad Bagdad hadden gepleegd.

De aanslagen overschaduwen de herdenking van de bevrijding van Irak, die zaterdag een jaar geleden met de invasie van Amerikaanse en Britse troepen begon. Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties riep alle staten op beter samen te werken om in ieder geval een "minimum aan stabiliteit'' in Irak te bereiken.

Agenten in Basra verklaarden dat het explosief zou zijn afgegaan op het moment dat een Britse militaire patrouille langskwam. Beelden uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden het uitgebrande wrak van een personenauto. De Britse strijdkrachten en het burgerbestuur van de stad hielden geregeld persconferenties in het pand.

In Baquba, ten noorden van de Iraakse hoofdstad, schoten onbekenden drie medewerkers van een lokale, door Washington ondersteunde televisiezender dood. Volgens de Iraakse regeringsraad zijn aanslagen op dergelijke "zachte'' doelen nauwelijks te voorkomen.

De veiligheidsdiensten in Iraakse steden waren in verhoogde staat van paraatheid gebracht na de aanslag van woensdag in Bagdad.

Kort na de bomexplosie in de Iraakse hoofdstad was daar sprake van zeker 27 doden, maar het aantal slachtoffers is later een paar keer naar beneden bijgesteld.

Volgens de jongste cijfers van de Amerikaanse strijdkrachten stierven zes Irakezen en een Brit bij de zelfmoordaanslag. Zij sluiten niet uit dat het hotel Mount Lebanon niet het doelwit was, omdat de wagen vol explosieven midden op straat ontplofte.

Door de kracht van de bom van 450 kilo werden het hotel en omliggende panden verwoest. Mogelijk was de aanslag bedoeld om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken, omdat er geen Amerikaanse troepen in de buurt waren. De Amerikaanse autoriteiten in Irak zoeken de daders bij islamitische extremisten, zoals de groepering Ansar al-Islam of volgelingen van de aan al-Qaeda verbonden Abu Musab al-Zarqawi.

Bij een schietpartij tussen Irakezen en Amerikaanse militairen in Fallujah ten westen van Bagdad stierven zeker twee Iraki's, onder wie een kind. Acht Amerikaanse soldaten raakten gewond. Het vuurgevecht deed zich voor in het centrum van de stad voor het gebouw van de gemeenteraad. De Amerikanen riepen luchtsteun in van een gevechtsvliegtuig en helikopters. In de stad was zwaar machinegeweervuur te horen.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief