Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Friso blijft ook na huwelijk prins

20 mrt 04

Prins Johan Friso behoudt na zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit de persoonlijke titel Prins van Oranje- Nassau, met het predikaat Koninklijke Hoogheid. Verder worden hem de erfelijke titel graaf en de geslachtsnaam Van Oranje-Nassau van Amsberg verleend.

Dat staat in een Koninklijk Besluit van vandaag, op voordracht van de minister-president, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en de minister van Justitie.

Na zijn huwelijk is de prins geen lid meer van het Koninklijk Huis. Hij verliest dan ook de titel Prins der Nederlanden. Zijn echtgenote verkrijgt door het huwelijk geen adeldom. Wel kan zij met de titel en het predikaat van haar man worden aangeduid. Eventuele kinderen zullen de titel graaf of gravin krijgen.

Het kabinet besloot vorig jaar een besluit over Friso's titel te nemen. Hij verliest het lidmaatschap van het Koninklijk Huis doordat hij geen toestemming vraagt voor zijn huwelijk. De kinderen van prinses Christina kregen destijds geen titel, nadat zij voor haar huwelijk geen toestemming had gevraagd. Op 5 maart meldde de Volkskrant nog dat Friso op zijn huwelijksdag zijn prinsentitel kwijt zou raken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief