Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen voor nieuwe Hamas-leider

23 mrt 04

De militante Palestijnse groepering Hamas gaat verkiezingen houden om een nieuwe leider aan te wijzen. Dat heeft Mohammed Shamaa, een van de oprichters van Hamas, bekendgemaakt.

De te kiezen leider volgt Achmed Yassin op, die maandag bij een Israëlische luchtaanval in Gazastad werd geliquideerd. Vooralsnog is Abdel Aziz Rantisi een van de Hamas-topmannen die volgens inlichtingendiensten grote kans maakt de leiding over Hamas te krijgen. De 54-jarige kinderarts die bekend staat om zijn harde lijn, ontsnapte in juni nog aan een Israëlische liquidatiepoging.

De raketaanval op Yassin werd maandag scherp veroordeeld door de Europese Unie en Arabische landen, maar de VS stelde dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Wel is Washington bezorgd over de spanning die de actie heeft veroorzaakt. Na de liquidatie gingen ruim tweehonderdduizend Palestijnen in de bezette gebieden de straat op en driegden radicale groeperingen met vergeldingsacties.

De Israëlische minister van Defensie Shaul Mofaz verdedigde de actie met het argument dat Hamas verantwoordelijk was voor honderden aanslagen, waarbij 377 Israëliërs omkwamen en meer dan 2000 gewonden vielen. De Israëlische chefstaf Jaalon heeft de liquidatie van Hamasleider sjeik Yassin gekenmerkt als een dodelijke slag voor de radicaal-islamitische beweging.

Mofaz noemde het zeer belangrijk om Hamas te verzwakken voordat de joodse nederzettingen van de Gazastrook worden verwijderd. Premier Sharon zei vorige maand dat hij de nederettingen in Gaza wil ontmantelen en het leger wil terugtrekken.

De liquidatie kan in Israël op brede steeun onder de bevolking rekenen, blijkt uit een peiling in de krant Yediot Ahronot. Van de ondervraagden vreest 81 procent wel dat het aantal aanslagen door radicale Palestijnse groeperingen nu zal toenemen.

Israël is op zijn hoede voor aanslagen in binnen- en buitenland. Bij de grens met Libanon zijn troepen samengetrokken na beschietingen door Hezbollah. Tanks zijn vannacht de Gazastrook ingereden nadat militante Palestijnen van daaruit vier raketgranaten hadden afgeschoten op Israël.

De Israëlische regering heeft Hamas tot een "strategische vijand van Israël" verklaard. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte na een urenlange vergadering bekend dat het beleid erop gericht is alle leiders van Hamas te liquideren. De plannen omvatten een intensivering van het liquideren van militante Palestijnen en het opvoeren van de invallen in de Palestijnse gebieden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief