Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zapatero houdt vast aan terugtrekken Spaanse troepen

24 mrt 04

Toekomstig premier Zapatero van Spanje heeft woensdag in zijn eerste gesprekken met buitenlandse leiders vastgehouden aan zijn besluit om de Spaanse troepen terug te trekken uit Irak. Dat zal alleen niet gebeuren als de Verenigde Naties het bevel over de bezettingstroepen overneemt.

De socialistische voorman sprak met onder anderen de Britse premier Blair en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell. Zij waren in Madrid voor de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslagen op treinen in de Spaanse hoofdstad.

Een woordvoerder van Blair zei dat het gesprek warm en met wederzijds begrip was gevoerd. Volgens de beoogde Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Moratinos heeft Zapatero bij Blair aangedrongen op een nieuwe VN-resolutie over Irak.

De ontmoeting met Powell duurde slecht 18 minuten in plaats van de geplande drie kwartier tot een uur. Powell vertrok direct na het gesprek terug naar Washington. Hij noch andere Amerikaanse functionarissen weigerden commentaar te geven na afloop.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief