Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

BBC: Saddam door lijfwacht verraden

27 mrt 04

Saddam Hoessein is verraden door een van zijn lijfwachten. Dat onthult het BBC-programma Panorama in de uitzending van zondagavond.

De lijfwacht Mohammed al-Musslit, ook wel 'de dikke man' genoemd, leidde de Amerikanen na zijn arrestatie naar de schuilplaats van de Iraakse leider nabij Tikrit. Hij was één van de weinige vertrouwelingen die met Saddam Hoessein per auto uit Bagdad vluchtten, toen de Amerikanen de stad op 9 april vorig jaar binnentrokken.

In december werd Musslit in Bagdad gearresteerd en ondervraagd, waarna hij al snel doorsloeg. Een Amerikaanse commandant zegt in het programma dat de lijfwacht niet gemarteld is. Saddam werd enkele uren later al op 13 december 2003 opgepakt. Musslit krijgt geen tipgeld voor zijn informatie, omdat hij die niet vrijwillig heeft gegeven. Op het hoofd van Saddam stond 25 miljoen dollar.

Franse advocaat
De Franse topadvocaat Jacques Vergès heeft de verdediging van Saddam op zich genomen. Hij zegt dat Ali Barzani al-Tikrit, een neef van de Iraakse ex-dictator, hem heeft verzocht zijn oom bij te staan.

Vergès verdedigde in 2002 ex-president Milosevic van Joegoslavië voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Andere cliënten van Vergès waren de oorlogscrimineel Klaus Barbie, diverse terroristen en de beruchte seriemoordenaar Charles Sobrhaj.

Vergès had kort na de arrestatie van Saddam Hoessein al verklaard "klaar te staan" om de dictator te verdedigen. De Fransman wordt ook de raadsman van de voormalige Iraakse vice-premier Tareq Aziz. Het is nog niet duidelijk wanneer het proces tegen Saddam begint.

Een groep van Amerikaanse advocaten is sinds begin maart in Bagdad om het proces tegen Saddam voor te bereiden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief