Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook Docters bekritiseert politie

29 mrt 04

Oud-procureur-generaal Docters van Leeuwen is het met zijn opvolger eens dat de politie meer criminelen moet oppakken. In NRC Handelsblad zegt hij het "onbegrijpelijk" te vinden dat de politie "van alles verzint om maar geen boeven te hoeven vangen". Met die opmerking schaart de oud-super-PG zich achter Joan de Wijkerslooth in de ruzie tussen de top van het Openbaar Ministerie en de politie.

De hoogste baas van het OM had in een column scherpe kritiek geuit op de politie. Hij schreef dat de politie te weinig boeven vangt en te veel bezig is met het tegenhouden en het hinderlijk volgen van criminelen, zoals de nieuwe politiestrategie luidt.

Daarop reageerden de hoofdcommissarissen Kuiper (Amsterdam-Amstelland) en Welten (Groningen) fel. Ze verweten De Wijkerslooth dat hij te ver van de dagelijkse praktijk afstaat om een oordeel te kunnen hebben. Kuiper beschuldigde De Wijkerslooth in de Volkskrant van "tunneldenken". Volgens Kuiper wordt Nederland niet veiliger door alleen maar criminelen op te sporen. Hierop reageerde het OM vervolgens gebeten.

In NRC Handelsblad wijst Docters van Leeuwen erop dat van de acht miljoen misdrijven die in Nederland worden gepleegd slechts vier à vijf procent voor de rechter komt. "Dat is het laagste in Europa", aldus Docters van Leeuwen, die vindt dat de politie excuses moet aanbieden voor het feit dat ze zo weinig misdrijven oplost.

Docters van Leeuwen pleit verder voor een "deltaplan" voor politie en justitie. Zo moet er één baas van de politie komen in plaats van velen. "Nu zijn er 700 bazen van politie, de burgemeesters, de hoofdofficieren en twee ministers. Iedereen, behalve de korpschef zelf, is de baas."

De voormalige super-pg wil verder dat draaideurcriminelen "uit de roulatie" worden gehaald in een zero tolerance-beleid.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief