Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Artsen Jolanda Venema gedaagd

29 mrt 04

De ouders van Jolanda Venema hebben vijf artsen voor het medisch tuchtcollege gedaagd. Ze willen weten waaraan hun verstandelijk gehandicapte dochter vijf jaar geleden is overleden.

Het gaat om vier specialisten van het verpleeghuis Nij Smellinghe in Drachten en een huisarts van het verpleeghuis Maartenswouden, eveneens in Drachten.

Jolanda Venema kwam eind jaren 80 in het nieuws toen bekend werd dat ze soms in haar tehuis naakt aan een ketting werd vastgebonden. De foto veroorzaakte grote opschudding.

Zware medicijnen
In 1998 liep het meisje een ontsteking aan beide oren op. Vanwege jeuk en pijn krabde ze de wonden voortdurend open, vertelt Jolanda's vader Dick Venema in het Dagblad van het Noorden. Omdat ze op gewone geneesmiddelen nauwelijks reageerde, kreeg ze zware medicijnen voorgeschreven.

De geneesmiddelen misten hun effect. Jolanda overleed in 1999 op 33-jarige leeftijd, volgens de officiële verklaring aan hart- en longproblemen. De ouders zeggen echter aanwijzingen te hebben dat ze aan de zware medicijnen is bezweken.

De ouders voeren sinds vijf jaar juridische strijd met de de verpleeghuizen. Uiteindelijk besloten ze een zaak aan te spannen bij het medisch tuchtcollege.

(NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief