Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwaargewonde door steekpartij school Heerenveen

30 mrt 04

Door een steekpartij op een school voor praktijkonderwijs in Heerenveen is dinsdagochtend een 17-jarige leerling uit Joure zwaargewond geraakt. De 14-jarige vermeende dader uit Heerenveen is aangehouden, heeft de politie Friesland gemeld.

Het slachtoffer is eerst overgebracht naar het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Daarna is hij naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht. Hij is niet in levensgevaar, maar de situatie is volgens de politie wel ernstig. De jongen, die één keer is gestoken, is niet in het hart of de longstreek geraakt. Door snel optreden van een toezichthoudende leerkracht kon de verdachte worden overmeesterd en kon het steekwapen worden afgepakt.

Volgens directeur P. de Jong van de school De Compagnie gebeurde het voorval tijdens de pauze op het schoolplein. Ongeveer vijftig leerlingen waren aanwezig op het schoolplein tijdens het incident. "We zijn allemaal geschokt. Dit hebben we nooit meegemaakt", aldus De Jong. De leerlingen zijn in de school bijgestaan door Slachtofferhulp en een psycholoog. In de loop van de middag zijn ze naar huis gestuurd. Zij hebben instructies gekregen niet met de pers te praten.

De vermeende dader is van Srilankaanse, het slachtoffer van Antilliaanse afkomst. De leiding van de school met 147 leerlingen had de steekpartij op geen enkele manier zien aankomen. De verdachte is op het politiebureau in Heerenveen ondervraagd. Daarnaast heeft de politie enkele getuigen gehoord.

De Compagnie is een school voor praktijkonderwijs, een leerweg die direct opleidt tot werk. Op het rooster staan vakken als koken/catering, houtbewerking, metaalbewerking en verzorging. De leerlingen zijn tussen de 12 en 18 jaar oud.

Het college van burgemeester en wethouders in Heerenveen vormt het schoolbestuur van De Compagnie. Burgemeester P. de Jonge en wethouder F. Bouwers zijn kort na het incident naar de school gegaan. "Hier schrik je van'', aldus burgemeester De Jonge op een persconferentie op het gemeentehuis.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief