Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chirac handhaaft Raffarin als premier

30 mrt 04

De Franse president Jacques Chirac handhaaft Jean-Pierre Raffarin als premier, na het grote verlies van centrumrechts in de regionale verkiezingen van zondag. Dat heeft het presidentiële paleis bekendgemaakt.

De regering-Raffarin diende dinsdag haar ontslag in, maar Chirac gelastte de premier dat hij moet aanblijven en een nieuwe ministersploeg dient te vormen. De samenstelling van de nieuwe regering wordt vanaf woensdag bekendgemaakt. Chirac en Raffarin spraken dinsdag ruim een uur met elkaar.

In afwachting van de vergadering van de ministerraad vrijdag heeft Chirac zijn bezoek aan Rusland met twee dagen uitgesteld. Hij zou aanvankelijk donderdag in Rusland arriveren en vrijdag zijn collega Vladimir Poetin ontmoeten. Dat overleg staat nu voor zaterdag op de agenda.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin zegde een voor woensdag gepland bezoek aan Duitsland af. Een aansluitende trip naar Haïti is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Villepin wordt genoemd als mogelijk opvolger van minister van Financiën Francis Mer.

De kiezers gaven centrumrechts in de verkiezingen van zondag een vernietigend pak slaag. In vrijwel alle regio's bezitten de linkse partijen nu een meerderheid. Volgens waarnemers was de voor de centrumrechts verpletterende nederlaag een gevolg van de massale ontevredenheid over het sociaal-economische regeringsbeleid.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief