Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Kabinet moet dit jaar nog meer bezuinigen'

30 mrt 04

Het kabinet moet dit jaar waarschijnlijk nog meer bezuinigen doorvoeren dan de twee miljard euro die al was voorzien. Mogelijk komt daar nog eens 750 miljoen euro bij. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Die instantie heeft berekend dat het financieringstekort vorig jaar geen 3 procent was, maar 3,4.

Die tegenvaller werkt dit jaar door, zodat ook het tekort over 2004 hoger uitkomt dan de eerder geraamde 3,3 procent. Dat betekent dat er dit jaar nog meer bezuinigingen nodig zijn om het tekort onder de Europese grens van 3 procent te krijgen. Ook voor volgend jaar dreigen extra problemen.

De nieuwe tegenvaller legt een extra druk op de begrotingsbesprekingen die op dit moment binnen het kabinet worden gevoerd. Minister Zalm van Financiën heeft de afgelopen dagen gesproken met alle bewindslieden om te bekijken hoeveel ze aan de bezuinigingen kunnen bijdragen.

Volgens ingewijden zijn in de bezuinigingsdiscussie nog geen knopen doorgehakt. Wel is duidelijk dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid moet inleveren. Om tekorten in de AWBZ weg te werken zou Hoogervorst een premieverhoging overwegen van een kwart tot een half procent.

Behalve de verhoging van de AWBZ-premie overweegt Zalm geen lastenverzwaringen, zeggen bronnen rond het kabinet. De rest van het te bezuinigen bedrag zal dus moeten worden gevonden door opnieuw te snoeien in de uitgaven voor de departementen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief