Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kolonisten slaags met Palestijnen in Oost-Jeruzalem

31 mrt 04

In Oost-Jeruzalem is een groep van ongeveer vijftien kolonisten woensdagochtend slaags geraakt met stenen gooiende Palestijnse bewoners. Toen de Israëlische veiligheidsdiensten tussenbeide kwamen, raakten zeker drie agenten en een Palestijn gewond. Zes Palestijnen werden gearresteerd, meldde de krant Haaretz.

De kolonisten hadden zich tijdens de nacht geïnstalleerd in zeven huizen in de voornamelijk door Palestijnen bewoonde wijk Silwan. Naar eigen zeggen hadden zij de huizen gekocht. De aanwezigheid van de kolonisten lokte onmiddellijk woedende reacties uit bij Palestijnse omwonenden. Volgens een van hen woonden er Palestijnen in ten minste een van de gebouwen.

Israëlische kolonisten hebben vaker huizen gekocht en kleine nederzettingen opgezet in Oost-Jeruzalem. Dat leidt vaak tot grote woede onder Palestijnen en mondt soms uit in ongeregeldheden.

De rellen kwamen vlak nadat grote aantallen Israëlische militairen en politie-eenheden nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever een illegale buitenpost van kolonisten hadden ontruimd. Het militaire machtsvertoon leidde niet tot gevechten met de honderden kolonisten die op de ontruiming van Hazon David waren afgekomen.

De onbewoonde nederzetting bestond uit een tent en een hut die werd gebruikt als synagoge. Israël heeft zich onder de routekaart, het internationale vredesplan voor de regio, verplicht dergelijke buitenposten te ontmantelen. Boze kolonisten zwoeren woensdag dat de ontmanteling van Hazon David de laatste is geweest. "De volgende die geëvacueerd zal worden, is (premier) Sharon'', zo zeiden zij volgens de legerradio.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief