Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland krijgt alarmfasen terreur

1 apr 04

Naar Amerikaans voorbeeld gaat Nederland een landelijk alarmsysteem tegen terreur invoeren. Dat bestaat onder meer uit de code rood, wat staat voor hoogste staat van paraatheid. Het systeem is onderdeel van een aantal extra maatregelen tegen terrorisme.

Het kabinet komt mede naar aanleiding van de aanslagen in Madrid met de voorstellen. Volgens de bewindslieden valt niet uit te sluiten dat ook Nederland doelwit wordt van terroristische acties. Het waarschuwingssysteem dat de diverse alarmfases moet reguleren, gaat werken met kleurencodes, waarschijnlijk oplopend van groen naar rood.

Met het alarmsysteem wil de regering mensen bewust maken van de toegenomen risico's. Burgers kunnen zelfs worden ingeschakeld bij het voorkomen van aanslagen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden aangespoord om opvallende zaken door te geven aan de politie, aldus de bewindslieden.

Naast de invoering van een waarschuwingssysteem is besloten om de capaciteit van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) uit te breiden. De toename van geld en mankracht moet de dienst beter in staat stellen potentiële terroristen op te sporen en hun plannen te verstoren.

Verder moet het openbaar ministerie in strafzaken makkelijker gebruik kunnen maken van AIVD-materiaal. Ook wordt het werven van jihad-strijders verboden. Dat hebben de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) bekendgemaakt.

Het kabinet laat volgens de plannen ook zogeheten 'soft targets' in kaart brengen. Dat zijn "potentiële doelen die vanwege hun karakter een verhoogd risico vormen". Dat zijn vooral plekken waar veel mensen bijeen komen, zoals stations.

De opsporing van terroristische elementen in Nederland is een van de speerpunten van de AIVD. Op dit moment worden door de AIVD 150 mensen in de gaten gehouden die banden kunnen hebben met terreurbewegingen.

De dienst heeft nu ongeveer duizend mensen op de loonlijst. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten kreeg de organisatie er al 150 tot 200 mensen bij. Als die uitbreiding is voltooid, volgt daarbovenop de nieuwe versterking.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief