Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PCM kiest voor Apax

1 apr 04

Uitgever PCM gaat exclusief onderhandelen met de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners. Dat meldde het bedrijf donderdag. Apax wil een meerderheidsbelang in PCM kopen. De uitgever wil de verkoop binnen enkele weken afronden. PCM wil niks zeggen over de overnameprijs.

PCM is de uitgever van de landelijke dagbladen NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw. Verder geeft het concern ook boeken uit. Een woordvoerder van PCM zei donderdag dat de verschillende krantentitels de komende drie tot vier jaar overeind blijven.

De nieuwe aandeelhouder gaat samen met PCM kijken naar mogelijkheden om verder op kosten te besparen. "Het is echter niet zo dat Apax zich met de dagelijkse gang van zaken bemoeit. Het investeringsbedrijf blijft op afstand.'' Een eventuele beursgang sluit PCM op termijn niet uit.

De centrale ondernemingsraad moet zich nog uitspreken over de transactie. Ook de vakbonden kregen een bericht van PCM. Volgens de woordvoerder merkt de consument vooralsnog weinig van een eventuele transactie. "We kijken alleen naar de achterkant.''

Tot dusver waren er nog vijf partijen in de race om de uitgever. Bij de keuze van de uiteindelijke geldschieter speelden mee tot in hoeverre de investeerder de strategie van PCM onderschrijft, hoeveel geld hij in het concern wil stoppen, alsmede de rechten van de minderheidsaandeelhouders. Op alle punten scoorde Apax positief, aldus PCM.

PCM staat al sinds november vorig jaar in de etalage omdat aandeelhouders ING, Aegon en NIB hun belang willen verkopen. Ze hebben gezamenlijk een belang van 35 procent. Verder wil de Stichting Democratie en Media, de vroegere Stichting Het Parool, haar belang 57,4 procent verminderen tot 35 procent. Apax krijgt ook te maken met de Stichting de Volkskrant en Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers. Deze stichtingen hebben ook aandelen in PCM.

In een verklaring zeggen de Stichting Democratie en Media en de raad van bestuur van PCM in Apax een geschikte aandeelhouder te hebben gevonden. "Apax onderschrijft de doelstellingen van PCM Uitgevers en stelt de onderneming in staat haar strategie van basisverbreding verder in te vullen.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief