Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NVJ niet bij voorbaat negatief over Apax

1 apr 04

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is niet bij voorbaat negatief over de vermoedelijke overname van uitgeefconcern PCM door de Britse investeringsmaatschappij Apax. Dat zei algemeen secretaris H. Verploeg donderdag.

Verploeg noemt het een prestatie dat de eisen van diverse belanghebbenden lijken te worden ingewilligd. "Maar er moet nog verder worden onderhandeld en ik wil de toezeggingen eerst op papier zien. Vandaar dat ik nog niet meteen kan zeggen of de overname door Apax positief is.''

De investeringsmaatschappij is ook actief in de wereld van radio en tv. De NVJ denkt dat PCM daardoor de achterstand op dit gebied ten opzichte van De Telegraaf (grootaandeelhouder in mediaconcern SBS) kan inlopen.

Omdat de investeringsmaatschappij waarschijnlijk het PCM-management laat zitten, denkt Verploeg dat de gemaakte afspraken over CAO's intact kunnen blijven. Ook de plannen om de Rotterdamse tak van PCM (AD, de Dordtenaar, Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe) voorlopig ongemoeid te laten, kunnen volgens hem makkelijk worden nageleefd.

Verploeg vindt de keus voor Apax beter dan overname door een andere kandidaat, de Persgroep uit Vlaanderen. Die nam onlangs Het Parool over van PCM, maar een te grote invloed van de Belgen op het Nederlandse krantenlandschap vindt Verploeg ongewenst. "Een uitgever uit een naburig land zou bovendien meer gaan veranderen aan het huidige management en dan weet je nooit wat er gaat gebeuren'', vermoedt hij. "Dan is een investeringsmaatschappij uit Engeland gunstiger.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief