Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Teleurstelling over integratieplannen PvdA

2 apr 04

Teleurstelling overheerst in de reacties op de integratienotitie die de PvdA vrijdag presenteerde. "Papieren oplossingen", vindt het CDA. "Oude wijn in nieuwe zakken", luidt het oordeel van LPF.

De PvdA wil onder andere migranten gaan spreiden met hulp van buurgemeenten van grote steden, hoogopgeleide arbeidsmigranten ruim baan geven en de inburgering minder vrijblijvend maken. De partij voelt niets voor hogere leeftijds- of inkomenseisen aan huwelijksmigranten of restricties op dubbele nationaliteit.

CDA-Tweede-Kamerlid Sterk is teleurgesteld in de notitie, vooral omdat de PvdA over de plannen van de andere partijen telkens heeft gezegd dat het "slappe hap" was. Die reactie wekte de verwachting dat de PvdA met baanbrekende oplossingen zou komen. Dat valt Sterk dus vies tegen. Ze noemt als voorbeeld de dubbele nationaliteit, terwijl volgens haar toch duidelijk is dat dat integratie belemmert.

Ook valt ze over de "papieren oplossingen" waar de PvdA mee komt. Die partij heeft het bijvoorbeeld over een handvest waarmee de inburgeraar doordrongen moet worden van de Nederlandse normen en waarden. "Het overhandigen van een papiertje is niks. Het moet tussen de oren komen", zegt Sterk. Zij pleit voor nog minder vrijblijvendheid, in de vorm van een verplicht inburgeringsexamen.

Wel ziet Sterk een paar lichtpuntjes, waar de PvdA het CDA nadert. Ze noemt als voorbeeld de voorstellen van de PvdA voor het immigratiebeleid.

LPF'er Nawijn spreekt van "oude wijn in nieuwe zakken", waar juist radicale oplossingen nodig zijn. "De PvdA borduurt voort op dertig jaar mislukt integratiebeleid. Daar hebben we niks aan."

Het accent dat de PvdA legt op de arbeidsmarkt, is volgens Nawijn niet erg zinnig. "Ze willen integratie door iedereen aan het werk te krijgen. Maar dan moet er wel werk zijn."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief