Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Powell: gegevens Irak niet 'solide'

3 apr 04

De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat de informatie die hij de VN vóór de aanval op Irak gaf over de aanwezigheid van mobiele laboratoria in dat land, niet "solide" was. Volgens hem wist hij dat toen echter niet.

In de laboratoria zou Irak biologische wapens maken en dat was voor de Verenigde Staten een argument om Irak aan te vallen. Powell zei destijds in een presentatie voor de de VN-Veiligheidsraad dat de VS de laboratoria-informatie uit de eerste hand had.

Onderweg naar de VS na NAVO-besprekingen in Brussel stelde hij dat "het niet het geval lijkt te zijn" dat de informatie solide was. "Maar op het moment dat ik die presentatie voorbereidde, werd het me gepresenteerd als solide informatie."

Journalisten stelden later vast dat de inlichtingen over de mobiele laboratoria helemaal niet betrouwbaar waren. De veiligheidsdiensten zouden zelf nooit met de betrokken informant hebben gesproken.

De minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij zich er indertijd van heeft verzekerd dat de inlichtingen uit meerdere bronnen kwamen. "Als de bronnen niet betrouwbaar blijken te zijn, moeten we er achter komen hoe we in die positie zijn terechtgekomen", aldus Powell. Hij heeft daar met de CIA over gesproken, maar hij wilde verder niets kwijt over dat overleg.

Sinds het einde van de oorlog vorig jaar hebben wapeninspecteurs onder leiding van David Kay geen bewijzen voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens gevonden. Afgelopen zomer toonde Kay wel enkele opleggers die volgens hem waren bedoeld voor de productie van biologische wapens. Experts trokken dat echter in twijfel, waarop Kay in oktober toegaf dat hij het mis kon hebben.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief