Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sjiieten belagen Italiaanse troepen

6 apr 04

Bij gevechten tussen Italiaanse militairen en aanhangers van de radicale sjiietische leider Muqtada al-Sadr in de zuidelijke stad Nasiriya zijn dinsdag elf Italiaanse soldaten lichtgewond geraakt. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa gemeld.

Volgens ooggetuigen kostten de gevechten aan twee Iraakse burgers het leven. Vier burgers en twee leden van het zogeheten Mahdi Leger van al-Sadr, zouden gewond zijn geraakt. Vier Italiaanse voertuigen werden in brand gestoken, aldus aanwezigen.

De onlusten braken vannacht om 04.00 uur uit. De sjiieten staken voertuigen van de Italianen in brand. De troepen openden daarop het vuur om de aanhangers van de geestelijke al-Sadr uiteen te jagen.

In Nasiriya zijn 2500 Italiaanse militairen gelegerd. Zij staan net als het Nederlandse contingent in het nabijgelegen Najaf onder Brits commando. De Britten hebben de troepen opgeroepen om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen in verband met het opgelaaide geweld in hun regio.

Coalitietroepen en aanhangers van al-Sadr leverden gisteren al op verscheidene plaatsen strijd met elkaar. De gemoederen liepen hoog op na de arrestatie van een vertrouweling van de radicale sjiietische leider.

De vrees bestaat dat de onlusten alleen nog maar toenemen nu een Iraakse rechter de arrestatie van al-Sadr heeft gelast. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood van een sjiietische geestelijke in april 2003.

De Amerikaanse gezagvoerder in Irak, Paul Bremer, heeft gewaarschuwd dat een opstand onder leiding van al-Sadr niet wordt getolereerd. Hij heeft de geestelijke buiten de wet geplaatst.

President Bush houdt ondanks het opgelaaide geweld vast aan 30 juni als datum waarop de Amerikanen de macht overdragen aan de Irakezen. "De deadline blijft gewoon gehandhaafd."

De VS houdt de mogelijkheid open om extra troepen naar Irak te sturen als de onlusten aanhouden. De Amerikaanse bevelhebbers vinden dat die extra versterkingen nu nog niet nodig zijn. Ze wilden van Washington alleen weten of de optie van meer militairen wordt gesteund.

(Bron: nosnieuws.nl )

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief