Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commissie-Blok voorziet minder kritiek uit Kamer

6 apr 04

De Kamercommissie-Blok verwacht geen al te grote moeite om haar onderzoek naar dertig jaar integratiebeleid van etnische minderheden te verdedigen. Voorzitter Stef Blok van de VVD verwacht dat de fracties vandaag in de Tweede Kamer niet zo hoog van de toren zullen blazen met kritiek op de bevindingen uit het rapport 'Bruggen Bouwen'.

Bij de presentatie van het rapport in januari was dat anders. Vrijwel alle partijen griezelden van de conclusie van de commissie dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is
geslaagd. De Tweede Kamer meende dat de integratie was mislukt. Diezelfde dag nog brandden de partijen de conclusies en aanbevelingen van de commissie tot op de grond toe af, omdat ze te mild zouden zijn.

VVD'er Blok constateert aan de vooravond van het integratiedebat fijntjes dat de meeste partijen veel maatregelen en intenties overgenomen hebben in hun eigen nota's over integratie, die zij de afgelopen weken opstelden. Zoals een betere sturing op de woningmarkt en aandacht voor emancipatie en onderwijs. "Er is gebeurd wat ik verwacht had." De partijen kunnen in zijn ogen geen grote gaten schieten in het rapport, omdat zij zichzelf anders in de vingers snijden.

Blok beschouwt de eerste heftige reacties dan ook als ongefundeerde kritiek. Hij wijst erop dat de toonhoogte die de Kamer toen aansloeg, zich tegen haarzelf heeft gekeerd. "De inhoud van de integratienota's bevestigt dat." Daarbij wees hij er steeds op dat de commissie van de Kamer als opdracht had gekregen dertig jaar integratie te onderzoeken. "De Kamer kan daarna zelf maatregelen bedenken", aldus Blok.

De commissie was weliswaar mild over de integratie maar leverde veel kritiek op het overheidsbeleid voor allochtonen, dat versnipperd en niet concreet was. Dat moet in de toekomst beter, vinden ook de partijen, die talrijke maatregelen hebben bedacht. Ook het kabinet heeft al strenger beleid in gang gezet.

De commissieleden Blok (VVD), Adelmund (PvdA), Rambocus (CDA), Vergeer (SP), Varela (LPF) en Van Gent (GroenLinks) nemen dinsdag plaats in het vak waar het kabinet altijd zit. Alleen de woordvoerders integratie zullen aan bod komen. Donderdag gaat de commissie op de kritiek in. Pas over enkele weken zal de Kamer met het kabinet in de slag gaan over integratiebeleid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief