Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil spoeddebat over Irak

6 apr 04

De Tweede Kamer wil volgende week een spoeddebat over Irak met premier Balkenende en minister Bot (Buitenlandse Zaken). De bewindslieden moeten uitleg geven over de gevolgen van het toenemende geweld in het land en de veiligheid van de Nederlandse troepen.

Minister Kamp (Defensie) zei dat de Nederlanders in Irak de 'alertheidsfase' hebben verhoogd. De Britse legerleiding had daartoe opgeroepen. De Nederlanders moeten voorzichtiger zijn bij patrouilles en de risico's zo veel mogelijk beperken, aldus Kamp.

D66 heeft Kamp gevraagd om een nieuwe brief over de veiligheidssituatie in Irak. "Het is een punt van grote zorg", aldus D66-fractievoorzitter Dittrich. Voor zijn partij is het geen automatisme dat de Nederlanders in het land blijven. "Aan de andere kant zitten we daar met een goede reden."

VVD-fractieleider Van Aartsen waarschuwde vandaag voor een paniekreactie op het toegenomen geweld van de afgelopen dagen. "Dit is niet het moment voor Nederland om af te marcheren. Dat is het makkelijkste dat je kunt doen."

Van Aartsen zei te hopen dat het kabinet geen 'Zapatero-gedrag' gaat vertonen. Zapatero, de winnaar van de Spaanse verkiezingen, kondigde na zijn overwinning aan dat Spanje zijn troepen uit Irak terugtrekt als de VN geen grotere rol krijgen in het land.

Coalitiepartner CDA ziet niets in het overhaast terugtrekken van de Nederlanders uit Irak. "De ontwikkelingen zijn op zich zorgwekkend, maar onze militairen zitten er niet voor niets", aldus de CDA-fractievoorzitter. "We zijn er heengegaan juist omdàt de situatie er niet veilig is."

Er komt voor het CDA pas verandering in dat standpunt als blijkt dat de Nederlandse missie haar taak niet meer kan vervullen. De persoonlijke veiligheid van de Nederlanders telt voor de christendemocraten zwaar. Verhagen sluit niet uit dat het detachement zwaarder bewapend moet worden. De LPF vindt dat er apache-helikopters naar As Samawah moeten om het gebied beter te kunnen verkennen.

Voor PvdA-fractieleider Bos toont het oplaaiende geweld vooral aan dat de VN een grotere rol moeten krijgen in Irak. "Dat zal Irak veiliger maken en ook de steun onder de Iraakse bevolking doen toenemen."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief