Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer matigt toon over commissie-Blok

7 apr 04

Het CDA en de VVD hebben dinsdag felle kritiek geleverd op de commissie-Blok, die dertig jaar integratiebeleid onderzocht. Toch was de toon milder dan de vernietigende reacties in januari, toen de commissie haar rapport Bruggen Bouwen presenteerde. De Kamer prees unaniem het intensieve werk van de commissie en wil daaruit vooral lessen trekken voor de toekomst.

Dat bleek dinsdag tijdens een meer dan acht uur durend debat in de Tweede Kamer waar de commissie haar rapport moet verdedigen. De grote partijen namen voluit de verantwoordelijkheid voor het falende beleid de afgelopen jaren maar wezen ook op de recente verbeteringen. De Kamer wil af van de vrijblijvendheid van inburgering en de nieuwkomers zelf de verantwoordelijkheid geven.

Het CDA en VVD vinden de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Blok te vrijblijvend en vaak zelfs in strijd met de eigen analyse. Deze partijen blijven erbij dat de integratie is mislukt en het integratiebeleid heeft gefaald. De commissie-Blok bekritiseert wel het overheidsbeleid, maar meent dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is geslaagd.

Coalitiepartij D66, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en SGP waren het gunstigst gestemd over de commissie. Ook de LPF was complimenteus en vroeg zich af of de echte conclusie moet zijn dat er een einde moet komen aan een apart beleid voor minderheden.

"Het is discriminerend en het wekt jaloezie op onder autochtonen'', aldus LPF-Kamerlid Nawijn. Vooral VVD en SP willen nog weten waarom de commissie het Verwey-Jonker Instituut het vooronderzoek liet doen. Dat instituut was omstreden, omdat het vooringenomen zou zijn.

D66 vond dat vooral CDA en VVD in het debat "over elkaar heen buitelen'' met hun stellingen over welke partij het eerst iets aan de kaak stelde over integratie. Dittrich wil liever zoeken naar draagvlak in de politiek om dit maatschappelijke probleem aan te pakken.

De fracties zeiden elkaar niet de zwarte piet toe te willen spelen maar dat gebeurde toch. Dat leidde soms tot felle interrupties, onder meer tussen GroenLinks en de SP. Ook de VVD kwam flink onder vuur te liggen. Kamerlid Hirsi Ali zei dat de VVD op gezette tijden heeft zitten slapen en niet heeft doorgepakt op de integratie, vooral toen oud-VVD-leider Bolkestein daarover begin jaren negentig was begonnen.

Het voormalige SP- en commissielid Lazrak liet weten nog steeds achter de redenen te staan om uit de commissie te stappen. Hij gaf toe niet goed op de hoogte te zijn geweest van de procedures, zodat hij verrast werd door de inbreng van deskundigen die eerder al voor partijen als GroenLinks en D66 hadden gewerkt. Lazrak kon dat niet verkroppen en stapte uit de commissie. Later werd hij ook uit de SP gezet, de partij die het initiatief had genomen voor de commissie-Blok.

Donderdag geeft de commissie antwoord op de vragen van de fracties. Over enkele weken gaat de Kamer in de slag met het kabinet over integratie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief