Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herdenking volkerenmoord Rwanda

7 apr 04

In Rwanda is de herdenking begonnen van de volkenmoord van tien jaar geleden. In het Midden-Afrikaanse land werden bij de strijd tussen Hutu's en Tutsi's naar schatting 937.000 mensen gedood. De herdenking aan de rand van de hoofdstad Kigali begon met het symbolisch herbegraven van de stoffelijke resten van een aantal slachtoffers.

"We zullen elkaar terugzien in de hemel", zong een koor op de herdenkingsplaats Gisozi, die met de plechtingheid officieel werd geopend. Gisozi bestaat uit massagraven waarin de lichamelijke resten van ongeveer 250.000 mensen liggen. De aanwezigen droegen paarse sjaals, de kleur van de rouw, en sommigen droegen foto's van vermoorde familieleden bij zich.

Bij de bijeenkomst in Kigali werden toespraken gehouden en kransleggingen verricht door vijf Afrikaanse leiders, waaronder president Kagame van Rwanda, en de Belgische premier Verhofstadt.

Volgens Verhofstadt moet een "grote les" getrokken worden uit de volkerenmoord. "We moeten een Rwanda opbouwen dat multi-etnisch en democratisch is", zei Verhofstadt vandaag.

Om 12 uur werd in Rwanda drie minuten stilte gehouden. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties had eerder al wereldwijd om een minuut stilte gevraagd.

Kofi Annan heeft vandaag verklaard dat de VN, de bijna tweehonderd lidstaten en de internationale media in 1994 aan de "toenemende aanwijzingen voor een ramp" niet genoeg aandacht hebben besteed.

Annan kwam in een speciale zitting van de mensenrechtencommissie van de VN in Genève met een "actieplan ter voorkoming van genocide". Het plan voorziet in de aanstelling van een speciale VN-adviseur die vroegtijdig voor dreigende genocide moet waarschuwen.

Tevens roept de VN-topman de internationale gemeenschap op gewapende conflicten te voorkomen, burgers te beschermen en daders te vervolgen. Hij waarschuwde dat buitenlands ingrijpen nu in Kongo en het westen van Soedan nodig is om daar een "etnische zuivering" te voorkomen.

In het Internationaal Strafhof (ICC) is eveneens een herdenking gehouden. President van het ICC Philippe Kirsch zei dat "de internationale verontwaardiging over de gebeurtenissen in Rwanda mede debet is aan het bestaan van het Internationaal Strafhof".

Het ICC is sinds haar oprichting op 1 juli 2002 bevoegd voor de berechting van genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Het VN-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha houdt zich met de genocide in Rwanda bezig. Dit Rwanda- en het Joegoslavië-tribunaal worden gezien als voorlopers van het Internationaal Strafhof.

De nationale rouw in Rwanda duurt een week.

(Bron: nosnieuws.nl)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief