Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste veroordeelde 11/9 op vrije voeten

7 apr 04

Een rechtbank in het Duitse Hamburg heeft woensdag de enige man die is veroordeeld wegens de aanslagen van '11 september' vrijgelaten. Mounir al-Motassadeq is in afwachting van een nieuw proces op vrije voeten gesteld, aldus een woordvoerster van de rechtbank.

De 30-jarige Marokkaan werd vorig jaar februari veroordeeld tot vijftien jaar celstraf, in het bijzonder voor samenzwering tot het vermoorden van circa 3000 mensen die omkwamen bij de aanslagen van september 2001 in de Verenigde Staten. Ook werd hem het lidmaatschap van de terreurorganisatie al-Qaeda aangerekend.

Het hooggerechtshof in Karslruhe verwees die veroordeling een maand geleden naar de prullenbak en bepaalde dat er een nieuw proces moest komen. Volgens de magistraten was in het proces tegen Al-Motassadeq een belangrijke getuige niet gehoord.

Het gaat om een direct betrokkene bij de aanslagen, de Jemeniet Ramzi Binalshibh, die in Amerikaanse handen is. Informatie die waarschijnlijk van hem afkomstig was, haalde de zaak tegen een andere Marokkaanse verdachte, de 31-jarige Abdelghani Mzoudi, onderuit. Dat was vervolgens aanleiding voor de advocaten van Al-Motassadeq om diens veroordeling opnieuw aan te vechten.

Volgens de aanklagers behoorde de Marokkaan, die sinds het najaar van 2001 vastzit, tot een Hamburgse terreurcel van al-Qaeda die een belangrijke rol vervulde bij de voorbereidingen van de aanslagen. Al-Motassadeq heeft dat altijd ontkend. Wel gaf hij toe dat hij in een trainingskamp van al-Qaeda in Afghanistan was getraind.

Al-Motassadeq heeft slechts beperkte vrijheid gekregen. Zo mag de Marokkaan Hamburg niet verlaten. Ook moet hij zich geregeld bij de politie melden en krijgt hij zijn paspoort niet terug. Zijn advocaat ziet de voorlopige vrijlating echter als een eerste stap richting vrijspraak of sepot.

De verdachte zelf was niet bereid commentaar te leveren. Hij stapte direct na de uitspraak in een klaarstaande auto die hem naar zijn vrouw en twee kinderen bracht. Hij moet naar verwachting begin juni voor de rechter verschijnen in een nieuw proces.

De Verenigde Staten reageerden woensdag teleurgesteld op het nieuws van de vrijlating van al-Motassadeq. "We vinden dat er sterk bewijs tegen hem is en dat hij een gevaarlijke man is'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief