Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rice zal geen excuses aanbieden voor '11/9'

8 apr 04

Het is niet te verwachten dat de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice excuses aanbiedt voor het feit dat de Amerikaanse regering de aanslagen van 11 september 2001 niet heeft voorkomen. Dat berichtten verscheidene Amerikaanse media.

Rice verschijnt donderdag in Washington voor de commissie-9/11 die onderzoek doet naar de terreuraanslagen. Ze stond de commissie al eerder achter gesloten deuren te woord. Aanvankelijk weigerde president Bush akkoord te gaan met een publieke getuigenis van Rice onder ede, maar later trok hij zijn bezwaren in.

Centraal in het verhoor van Rice staan aantijgingen van Richard Clarke, voormalig adviseur van het Witte Huis voor terreurbestrijding. Die heeft in een boek en tijdens zijn verhoor Rice omschreven als iemand die bij haar aantreden veel te weinig oog had voor de gevaren van het terreurnetwerk al-Qaeda. Clarke zei ook verontschuldigend dat de regering en ook hij uiteindelijk hebben "gefaald".

Rice is volgens The New York Times niet van plan ook verontschuldigingen aan te bieden. Ze zal eerder bepleiten dat Clarke achteraf makkelijk praten heeft. De veiligheidsadviseur zal volgens The Washington Post vooral benadrukken dat de regering-Bush wel degelijk direct attent was op de gevaren van al-Qaeda en van andere terreurgroepen.

Ze zal aangeven dat er over deze groepen ná 11 september 2001 anders werd gedacht en dat de acties van de regering voorafgaand aan de aanslagen om die reden wel in de juiste context moeten worden gezien.

Het optreden van Rice, dat op de Amerikaanse televisie te volgen zal zijn, is belangrijk voor Bush. Die wil in november herkozen worden als president en hij kan een eventueel verwoestend oordeel van de commissie over de slagkracht van zijn team niet gebruiken. Voor Rice zelf is de getuigenis volgens politiek commentatoren vooral een "soort sollicitatiegesprek" voor behoud van een baan in een eventuele nieuwe regering-Bush.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief