Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraakse groepen gijzelen buitenlandse burgers

8 apr 04

Tegenstanders van de internationale coalitietroepen hebben voor het eerst sinds het begin van de interventie in Irak buitenlandse burgers tot hun doelwit gemaakt. Opstandelingen ontvoerden drie Japanners, twee christelijke Palestijnen en zeven Zuid-Koreanen. De Koreanen zijn weer vrijgelaten, de andere buitenlanders zitten nog vast.

De onbekende Iraakse groep Saraya al-Mujahideen heeft de verantwoordelijkheid voor de gijzeling van drie Japanners opgeëist. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera toonde donderdag videobeelden van de Japanners en liet een verklaring horen van Saraya al-Mujahideen. Daarin stelde de groep dat hij de drie levend zal verbranden als Japan zijn militairen niet binnen drie dagen uit Irak haalt.

Volgens Al-Jazeera gaat het om de 18-jarige journalist Noriaki Imai, de 32-jarige fotojournalist Soichiro Koriyama en de 34-jarige hulpverleenster Nahoko Takato. Het Japanse persbureau Kyodo meldde dat familieleden Imai en Takato op de video hebben herkend. De drie zouden in Zuid-Irak zijn ontvoerd.

Een regeringswoordvoerder liet weten dat Tokio vooralsnog geen reden ziet de ongeveer 5500 militairen uit Irak te halen. De troepen zitten in hetzelfde gebied als de Nederlanders. Hun mandaat is strikt gelimiteerd tot humanitair werk. Ze mogen op grond van de grondwet nadrukkelijk niet meedoen aan oorlogshandelingen.

Ten westen van Bagdad namen opstandelingen woensdagavond zeven Zuid-Koreaanse leden van een christelijke organisatie gevangen. De Zuid-Koreanen waren onderweg van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad. Donderdag lieten de gijzelnemers de Zuid-Koreanen vrij.

Blijkens beelden van een Iraans tv-station zijn ook twee, waarschijnlijk christelijke, Palestijnen uit Oost-Jeruzalem ontvoerd. De opstandelingen betichten de twee van spionage voor de joodse staat. Een van de ontvoerde mannen werkt in Irak in opdracht van het Amerikaanse overheidsbureau voor ontwikkelingssamenwerking USAID.

Tussen opstandelingen en buitenlandse militairen is donderdag opnieuw gevochten. In de soennitische stad Fallujah zei de directeur van het grootste ziekenhuis dat sinds dinsdagavond 280 tot driehonderd doden zijn gevallen. Meer dan vierhonderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Amerikaanse militairen proberen in deze stad ten westen van Bagdad opstandelingen uit te schakelen, maar maakten donderdagmiddag pas op de plaats om op versterkingen te wachten. Sluipschutters schoten donderdag twee Amerikanen in Fallujah dood. Getuigen lieten weten dat duizenden sjiitische en soennistische Irakezen er in zijn geslaagd de Amerikaanse controleposten rond Fallujah te passeren. Ze zouden de belegerde opstandelingen van voedsel en medicijnen hebben voorzien.

In Baladrooz ten noorden van Bagdad kwamen vijf Irakezen om het leven toen een bom ontplofte. Door de explosie raakten achttien personen gewond.

Amerikaanse militairen stuurden versterkingen naar Karbala ten zuiden van Bagdad. Die moeten de bijna 500 Bulgaren assisteren. Karbala is het toneel van felle gevechten tussen coalitietroepen en aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

De buitenlandse troepen in de sjiitische regio's hebben niet alleen te maken met opstandelingen, maar ook met vele duizenden moslims die komend weekeinde ceremonies willen bijwonen. Paul Bremer, de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, waarschuwde de pelgrims waakzaam te zijn. Hij zei dat ze het doelwit van opstandelingen kunnen zijn.

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal Ricardo Sanchez erkende dat het Mahdi Leger van Al-Sadr de zuidelijke steden Najaf en Al-Kut in handen heeft. Sanchez kondigde aan dat de coalitietroepen Al-Kut spoedig zullen bevrijden.

Minister van Defensie Donald Rumsfeld zei dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn een eind te maken aan het geweld in Irak. Hij liet weten dat Washington daarom ervaren militairen langer wil laten dienen in het land.

De krant The Washington Post meldde donderdag dat de regering-Bush zeker twaalf landen heeft gevraagd troepen te sturen naar Irak. Onder de benaderde landen zouden Frankrijk, India en Pakistan zijn. Deze landen waren fel tegen de Amerikaans-Britse interventie in Irak gekant.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief