Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Column Hirsi Ali doorkruist integratiedebat

8 apr 04

Van de felle kritiek die de politiek enkele maanden geleden nog had op de uitkomsten van de commissie-Blok, bleef donderdag tijdens het debat van de Tweede Kamer met de commissie weinig over. Wel dreigde het debat overschaduwd te worden door een column die het VVD-Kamerlid Hirsi Ali had geschreven over haar collega's Sterk (CDA) en Huizinga-Heringa (ChristenUnie).

De Tweede Kamer was vol lof over de verrichtingen van de commissie, al hadden de meeste partijen graag wat forsere conclusies en aanbevelingen gezien. Zelfs bij Lazrak, de voormalige SP'er die in september uit de commissie was gestapt, kon er een zuinig complimentje af.

Commissievoorzitter Blok (VVD) noemde het opstappen van Lazrak een dieptepunt. De commissie heeft zichzelf toen serieus afgevraagd of ze ermee moest ophouden, zei Blok. De overgebleven leden waren echter unaniem van oordeel dat ze door moesten.

Lazrak stapte op omdat hij het niet eens was met de keuze van de commissie voor het Verwey-Jonker-instituut. Dat was volgens hem bevooroordeeld, omdat het in het verleden de overheid heeft geadviseerd over het integratiebeleid dat de commissie-Blok moest onderzoeken. Volgens Blok was er niet veel keuze en is uiteindelijk gebleken dat het instituut goed werk heeft geleverd.

De commissie bleef bij haar conclusie dat de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk is geslaagd. CDA, VVD en de SP vinden echter dat de integratie is mislukt. Blok liet zich niet verleiden tot opzienbarende nieuwe conclusies, hoezeer hij daartoe ook werd uitgelokt door de meeste partijen. De meeste fracties hebben de afgelopen weken zelf integratienota's uitgebracht die stuk voor stuk verder strekken dan de aanbevelingen van de commissie.

Het debat kwam gaandeweg in de schaduw te staan van de column die VVD'er Hirsi Ali donderdagochtend in het Algemeen Dagblad had staan. In het stuk verweet ze met name haar collega's Sterk (CDA) en Huizinga-Heringa (ChristenUnie) een gesegregeerde maatschappij te willen, omdat zij het bestaan van bijzondere scholen blijven verdedigen. De laatste betichtte ze ervan een pleidooi te houden voor apartheid.

Nadat Sterk in het debat excuses had geëist, trok Hirsi Ali het woord apartheid in. Daar had beter verzuiling kunnen staan, gaf ze toe. Sterk en Huizinga-Heringa accepteerden de excuses van hun VVD-collega in de veronderstelling dat Hirsi Ali afstand nam van de hele column. Toen bleek dat ze de rest van de column overeind hield, was de Kamer te klein. "Wat mij betreft heeft ze haar geloofwaardigheid verspeeld'', zei een boze Sterk.

Ook Huizinga-Heringa voelde zich diep gekwetst. De verwijten van Hirsi Ali doen haar partij groot onrecht aan, vindt ze. "De ChristenUnie wil juist dat mensen elkaar opzoeken en leren kennen. Ik neem u dit kwalijk.''

Het Kamerlid van de ChristenUnie vindt dat een politicus niet de ene dag in de Kamer het één kan zeggen en de andere dag in een column het andere beweren, zeker niet als dat "pertinent niet de waarheid is''.

Hirsi Ali tilt daar minder zwaar aan. Een column is om discussie los te maken en te prikkelen, vindt ze. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen liet weten dat hij "diplomatiek gezegd hoogst ongelukkig is met de column'' en afstand neemt van de inhoud ervan. Volgens Hirsi Ali heeft Van Aartsen niks te zeggen over de column, omdat ze die op persoonlijke titel schrijft.

Woensdag stemt de Kamer over de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan en over enkele weken volgt een debat met het kabinet over integratie.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief