Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Madrid vindt dreigvideo

9 apr 04

De Spaanse politie heeft een video gevonden waarop de regering een ultimatum wordt gesteld om de troepen uit Irak en Afghanistan terug te trekken. De band werd aangetroffen in de flat waar de verdachten van de aanslagen op treinen in Madrid zich afgelopen weekend opbliezen.

De beelden tonen dat drie zwaargewapende mannen een verklaring voorlezen in de naam van de Al Mufti Brigades en Ansar al-Qaeda. Ze zeggen dat Spanje een week krijgt om "moslimlanden onmiddellijk te verlaten". "Als dat niet binnen een week gebeurt, met ingang van vandaag, gaan we door met onze Jihad tot het martelaarschap."

Verder zeggen de mannen: "Jullie weten dat jullie niet veilig zijn en jullie weten dat Bush en zijn regering alleen vernietiging brengen. We zullen jullie waar dan ook en op welke manier dan ook doden." Wanneer de video is gemaakt, is niet duidelijk. Ook is niet zeker op welke dag het ultimatum inging. De politie sluit niet uit dat de video was gemaakt door een aantal van de vermoedelijke terroristen voordat ze gezamenlijk zelfmoord pleegden bij de inval van de politie.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de band is gevonden in het puin van het flatgebouw. De video was beschadigd en moest worden geanalyseerd door deskundigen.

Spanje is met 1300 militairen aanwezig in Irak en heeft er 125 in Afghanistan. De aankomende socialistische regering heeft gezegd dat de troepen voor 30 juni weg moeten zijn uit Irak, tenzij de VN de na-oorlogse bezetting op zich neemt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief