Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw ultimatum voor Japan

11 apr 04

De gijzelnemers van de drie Japanse burgers in Irak hebben opnieuw een ultimatum gesteld. Als de Japanse regering haar troepen niet binnen 24 uur terugtrekt uit Irak, zal de eerste gijzelaar worden geëxecuteerd. Een Iraakse bemiddelaar heeft dat gezegd voor de Arabische tv-zender al-Jazeera.

Het verstrijken van het eerste ultimatum, vanmiddag om 14.00 uur, bleef zonder gevolgen. Maar ditmaal lijkt het menens, aldus bemiddelaar Mezaher al-Delaimi. "De gijzelnemers stellen de Japanse overheid een ultimatum van 24 uur dat niet verlengd kan worden en waarna een eerste gijzelaar zal worden geëxecuteerd." Volgens de bemiddelaar zal het doodvonnis van de anderen twaalf uur later worden voltrokken.

Beelden
Afgelopen donderdag werd Japan opgeschrikt door de beelden van hun drie gegijzelde landgenoten, twee mannen en een vrouw. Geblindoekt, met het wapen tegen het hoofd en het mes op de keel, verschenen ze op tv.

De ontvoerders eisten het vertrek van alle Japanse troepen uit Irak binnen drie dagen. Als daar geen gehoor aan zou worden gegeven, zouden ze hun gijzelaars levend verbranden. Japan heeft 550 militairen in Irak, die helpen bij de wederopbouw.

Vanmorgen ontstond er verwarring over het lot van de drie Japanners. Een Japans tv-station meldde dat het drietal "in veiligheid" was gebracht. Ze zouden ongedeerd zijn teruggevonden nabij Fallujah. Die berichten werden later door een Japanse diplomaat tegengesproken.

Onthoofden
Een andere Iraakse groepering heeft per video laten weten dertig buitenlanders in gijzeling te houden. Op een video, die door de Arabische zender al-Arabiya is uitgezonden, dreigt de groep hen te onthoofden als de Amerikanen hun blokkade van Fallujah niet opheffen.

De gijzelaars zouden afkomstig zijn uit de VS, Japan, Bulgarije, Israël, Spanje en Zuid-Korea komen. De buitenlanders waren niet op de video te zien.

De groepering zegt de 'Brigade van de held-martelaar sjeik Achmed Yassin' te heten. Daarmee verwijst de groep naar de vorige maand vermoorde geestelijk leider van de Palestijnse moslimorganisatie Hamas. Yassin kwam om bij een Israëlische luchtaanval in Gaza.

Diverse nieuwszenders in het Midden-Oosten en in het westen hebben beelden laten zien van een gegijzelde Amerikaan. De man, die zei Thomas Hammill te heten, was gewond en zat in een auto die was omringd door gewapende en gemaskerde Irakezen. Naar eigen zeggen behoorde de man tot een Amerikaans konvooi dat onder vuur was genomen, waarschijnlijk bij de stad Abu Gharib.

Op al-Jazeera is een video getoond waarop een onherkenbare man dreigt een Amerikaanse gijzelaar te doden, indien de Amerikanen de blokkade van Fallujah niet opheffen. Waarschijnlijk gaat het hier om Thomas Hammill.

Vermiste Duitsers
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat de twee Duiters die sinds woensdag worden vermist, dood zijn. Het gaat om mannen van 38 en 25 jaar die lid zijn van het bewakingsteam van drie Duitse diplomaten.

De twee waren in een konvooi op weg van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad. Ze zouden met het konvooi door een wegafzetting van opstandelingen zijn gereden, waarna ze werden achtervolgd en beschoten. De rest van het konvooi reed voor de Duitsers uit en heeft wel de Duitse ambassade in de Iraakse hoofdstad bereikt.

De Duitse ambassade in Bagdad heeft de vlaggen halfstok hangen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief