Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bestand in Fallujah verlengd

12 apr 04

Het staakt-het-vuren tussen Iraakse guerrillas en Amerikaanse soldaten in Fallujah dat gisteren van kracht werd, is met een dag verlengd. Dat heeft een Iraakse bemiddelaar verklaard. Niettemin klonken in de stad vannacht geweervuur en explosies en vlogen Amerikaanse helikopters over. De Amerikanen zeggen te handelen uit zelfverdediding.

Crisis
Het vorige bestand tussen beide partijen liep vanochtend af. Dat bestand ging gisteren in om de crisis met overleg op te kunnen lossen.

De rebellen willen dat de Amerikanen de stad verlaten. De VS eist de uitlevering van de daders van de brute moord op vier Amerikanen twee weken geleden, van wie de lichamen in triomf door de straten werden gedragen.

Volgens bemiddelaar Alaa Makki, een vooraanstaand lid van de Iraakse Islamitische Partij, hebben de rebellen en de soldaten gisterenavond al afgesproken het bestand met nog eens 24 uur te verlengen.

Al-Anbar en Bagdad
In de westelijke provincie al-Anbar zijn drie Amerikaanse mariniers om het leven gekomen bij gevechten. Deze maand zijn al 62 Amerikanen bij gevechten met Iraakse opstandelingen gesneuveld. Er kwamen meer dan zeshonderd Irakezen om het leven.

Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad waren vanochtend explosies te horen. Volgens ooggetuigen vonden de explosies plaats in de zwaar bewaakte 'green zone', waar het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd. De 'green zone' wordt regelmatig bestookt door guerrillas die willen dat de Amerikanen uit Irak verdwijnen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief