Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AzG 'contracteerde' bemiddelaars Erkel

13 apr 04

Artsen zonder Grenzen (AzG), de werkgever van Arjan Erkel, huurde ongeveer negen maanden geleden de Russische organisatie van oud-spionnen in, die heeft bemiddeld over de vrijlating van de Nederlander. Dat beaamde woordvoerder Ruud Huurman in het Radio 1 Journaal.

AzG betaalde onder meer alle onkosten - zoals reis- en verblijfskosten - die bij de bemiddeling kwamen kijken. Om welk bedrag het gaat, wil Huurman niet zeggen. Volgens hem had ook het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met de geheimzinnige veteranenorganisatie 'Stichting voor Eer en Waardigheid'.

Voor de vrijlating van Erkel is geen losgeld betaald, zegt Huurman. Ook de voorzitter van de Russische organisatie, Valentin Valitsko, stelde in het Radio 1 Journaal dat de ontvoerders geen geld hebben ontvangen voor de vrijlating van Erkel.

De organisatie van oud-spionnen is volgens Rusland-correspondent David Jan Godfroy een onduidelijke club, die tegen betaling bescherming biedt aan buitenlanders. De opbrengsten worden in een fonds gestort waaruit de pensioenen van oud-KGB'ers worden aangevuld.

Valitsko wilde niet veel kwijt over de omstandigheden waarin Erkel twintig maanden lang werd vastgehouden. Wel vertelde hij dat de medewerker van Artsen zonder Grenzen in kelders verbleef waarin plaats was voor vijf tot zes mensen, dat er meestal geen licht was en dat de gijzelaar verstoken was van informatie.

Volgens afspraak zetten de gijzelnemers Erkel af op een afgesproken plek, waar hij werd opgepikt door mensen van de oud-KGB-organisatie. Zijn ogen zouden onder het stof hebben gezeten, en hij was tot het laatste moment niet op de hoogte van wat er ging gebeuren.

Arjan Erkel heeft aangekondigd een jaar rust te nemen om zijn "slechte ervaringen" te verwerken. Psycholoog Peter van der Velden van het Instituut voor Psychotrauma zei in het Radio 1 Journaal dat hij niet kan zeggen of dat verstandig is.

Het kost de meeste mensen die langere tijd zijn gegijzeld in elk geval tijd om te wennen aan het leven in vrijheid, zei Van der Velden, met name omdat zij niet meer gewend zijn hun eigen beslissingen te nemen. "Dat leer je niet in een maand."

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief