Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vastberaden kampbewoners vormen een front

14 apr 04

Het Maastrichtse gemeenteraadslid E. Willems (D66) overziet woensdagochtend de lange file voor de kruising van de A2 bij stadion de Geusselt en vat bondig samen: "Dit is niet het handjevol raddraaiers van Vinkenslag waar burgemeester Leers steeds over spreekt. Dit zijn alle bewoners van het kamp die eensgezind de actie ondersteunen''.

Daarmee onderstreept Willems de in zijn ogen foutieve voorstelling van zaken, die de burgemeester van Maastricht de afgelopen maanden over de problemen op Vinkenslag gaf: "Leers zei steeds, het zijn er maar een paar die dwarsliggen, de meesten werken mee met de plannen van de gemeente. Wat ik hier zie is het failliet van zo'n bewering''.

Tweehonderd actievoerende kampbewoners lijken zijn mening kracht bij te zetten. Het begon allemaal om 06.30 uur. Vrachtwagenchauffeur Pascal Brouns moest vlak bij het eerste stoplicht op de A2 bij de Geusselt op de rem trappen. Er reden allemaal kleine vrachtauto's met oranje zwaailichten de kruising op en vervolgens werden er stapels banden, afval en oud ijzer gedropt. "Ik sta nu al drie uur stil'', klaagt hij, niet wetend dat hij nog 2,5 uur zal moeten wachten. "Ik heb mijn baas gebeld dat ik er niet in slaag de lading op tijd op te halen''.

Veel automobilisten zijn uitgestapt en kijken mistroostig naar de actievoerders een eindje verderop. Plotseling, rond 10.15 uur, springen de kampbewoners hun auto in en rijden in colonne weg. Op het tegenoverliggende wegvak naderen tien ME-busjes, die onmiddellijk de kruising afgrendelen. Veel automobilisten worden opeens kwaad: "Daar komen ze, uren te laat, als de kampbewoners weg zijn'', roept een van hen. "En kijk eens wat een machtsvertoon, in plaats dat ze die gasten die daar net wegreden, tegenhouden en oppakken''.

Korpschef W. Velings van de politie Limburg Zuid kan niet verklaren, waarom de ME de vluchtende auto's van kampbewoners ongehinderd liet passeren en er niemand is gearresteerd. De ME kreeg het hooguit aan de stok met journalisten, die van het kruispunt werden weggedreven.

Eerder in de morgen praten kampbewoners honderduit met de media. "We leven in een kooi, dertig jaar lang hebben ze ons met rust gelaten, nu zijn we vogelvrij'', zegt een van hen. "Wacht maar, morgenvroeg om zes uur zijn we terug!''

"Weet je'', zegt een ander. "Ik heb de verkeerde naam, met die naam krijg ik geen werk meer''. De man zwaait kwaad naar de ME. "Sinds die gasten vorig jaar Vinkenslag binnenvielen, kon ik het op mijn buik schrijven. Ik ben achttien jaar chauffeur geweest, maar omdat ik op Vinkenslag woon, ben ik al maanden werkloos''.

Het laatste woord is nog lang niet gesproken. De actievoerders dreigen hun actie breder te gaan opzetten, met kampbewoners uit de rest van Nederland.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief