Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic wil Clinton, Blair en 1629 anderen laten getuigen

14 apr 04

Slobodan Milosevic heeft bij het Joegoslavië-Tribunaal een lijst ingediend met de namen van 1631 personen die hij graag als getuigen à decharge wil laten oproepen. Dat heeft de woordvoerder van de griffie van het VN-hof in Den Haag woensdag bevestigd. De rechters beoordelen momenteel de lijst, die voorlopig vertrouwelijk is.

Milosevic' juridisch adviseur Tomanovic had dinsdag al voor het Belgradose tv-station B92 verklaard dat de Britse premier Blair en de Amerikaanse ex-president Clinton op de lijst staan. Ook hun ex-ministers van Buitenlandse Zaken Cook en Albright staan op de wensenlijst. De rechters moeten de getuigenlijst nog goedkeuren. Zij kunnen namen schrappen, als zij getuigen niet relevant achten of als te veel getuigen over hetzelfde onderwerp worden opgeroepen.

De aanklagers hebben in twee jaar tijd ongeveer driehonderd getuigen opgeroepen, dus circa 150 per jaar. Bij eenzelfde ritme en een onverkorte getuigenlijst zou de presentatie van de verdediging van Milosevic dus bijna elf jaar duren, tot in 2015. Van de VN-Veiligheidsraad moet het tribunaal er echter alles aan doen om uiterlijk in 2010 zijn deuren te sluiten.

Als Clinton, Blair en andere Westerse hoogwaardigheidsbekleders worden goedgekeurd als getuigen, moet Milosevic eerst zelf alles in het werk stellen om hen naar Den Haag te halen. Als de ex-president van Joegoslavië kan aantonen dat dat is mislukt, kan hij de rechters vragen weigerachtige getuigen te dagvaarden. De rechters kunnen eveneens een bevel doen uitgaan aan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om Clinton en Blair naar Den Haag te sturen.

Als de Amerikaanse en de Britse regering dat zouden weigeren, kan de president van het Tribunaal dat rapporteren aan de VN-Veiligheidsraad, die theoretisch sancties zou kunnen opleggen aan Washington en Londen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben echter beide een veto in de Veiligheidsraad en kunnen zo'n besluit dus blokkeren.

Belgrado heeft geen mogelijkheid sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen te houden. Servische critici van het Joegoslavië-Tribunaal hebben het VN-hof daarom wel eens bestempeld als "Ttribunaal voor de berechting van kleine landen''.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de Schotse rechter Lord Iain Bonomy (58) benoemd als opvolger van de Britse rechter Richard May bij het Joegoslavië-Tribunaal. Dat heeft de woordvoerder van president Meron van het VN-hof in Den Haag woensdag bekendgemaakt.

Meron is van plan Lord Bonomy aan te wijzen voor de vrijgekomen plaats van May als rechter in het Milosevic-proces. May, die bijna drie jaar lang voorzittend rechter is geweest in de Milosevic-zaak, heeft het Tribunaal om gezondheidsredenen verlaten.

Lord Bonomy is lid van het Britse Hogerhuis. Hij heeft de op twee na hoogste functie bekleed in het Schotse justitieel apparaat. In 2002 publiceerde hij een spraakmakend rapport over het gebrek aan efficiency bij de Schotse justitie.

Bonomy is al in Den Haag om zich in te werken. Het Milosevic-proces begon in februari 2002. Het hof heeft circa driehonderd getuigen gehoord; het stenogram van de zittingen beslaat ongeveer 30.000 pagina's. Verder zijn er deskundigenverslagen en tal van andere bewijsstukken, zoals overheidsdocumenten en videobanden.

Lord Bonomy zal plechtig moeten verklaren dat hij vertrouwd is met de zaak voordat hij zitting kan nemen in de strafkamer. Die wil 8 juni beginnen met de presentatie van het bewijsmateriaal van de verdediging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief