Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee Japanse gijzelaars vrijgelaten

17 apr 04

De laatste twee Japanse gijzelaars die nog in Irak vastzaten zijn in Bagdad vrijgelaten. Een cameraman van persbureau Reuters verklaarde dat de twee in de Um al-Qura moskee werden overgedragen aan een Japanse delegatie. Tokio heeft het bericht bevestigd. De twee zouden in goede gezondheid zijn.

De drie Japanners werden een week geleden ontvoerd toen zij onderweg waren van de Jordaanse hoofdstad Amman naar Bagdad. De gijzelnemers, een groep met de naam Mujahedin Brigades, dreigden de gijzelaars te verbranden als Japan zijn troepen niet uit Irak zou terugtrekken.

De drie werden twee dagen geleden al bij Bagdad vrijgelaten. Het trio kwam vrij na bemiddeling door de Vereniging van Moslim Geestelijken in Bagdad. Deze groepering trok zich het lot van de gijzelaars aan na het zien van beelden van bezorgde familieleden, aldus leider Harith al-Dari. Ze zijn in inmiddels in Dubai voor medisch onderzoek en een ontmoeting met familieleden. Ze vliegen morgen terug naar Japan.

Vrijdag kwamen drie Tsjechische journalisten en een Canadees vrij. Het tv-station al-Jazeera toonde een video met een gegijzelde Amerikaanse soldaat. Hij werd, samen met een collega en zeven burgers, sinds vorige week vermist.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief