Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FNV: botsing dreigt met De Geus

17 apr 04

Minister De Geus stevent af op een keiharde confrontatie met de vakcentrale FNV en de andere sociale partners. Dat zegt Agnes Jongerius van de FNV. Zij reageert op de woorden van de minister van Sociale Zaken, die in het tv-programma NOVA dreigde het sociaal akkoord van het afgelopen najaar op te blazen.

Hij wil dat doen als de FNV vasthoudt aan de eigen plannen voor vervroegd pensioen. En dan is er helemaal geen regeling meer voor vervroegd pensioen, aldus De Geus.

In het najaarsakkoord kwamen het kabinet, de werkgevers en de vakbonden overeen om de lonen te matigen in ruil voor een regeling voor vroeg pensioen. Het kabinet kwam vervolgens met een plan waarbij de werknemers vrijwillig verlof kunnen sparen om eerder te stoppen met werken.

Volgens de FNV wordt het daardoor voor de lage inkomens veel moeilijker om eerder te stoppen. De vakbeweging wil dan ook een verplichte regeling voor iedereen, en wordt daarbij gesteund door de linkse oppositie en de LPF.

Minister De Geus houdt vast aan de individuele keuzevrijheid van het kabinetsplan. Dat bestaat uit prepensioen bij 63,5 jaar en de mogelijkheid om ook 2,1 jaar verlof te sparen. De CDA-minister zegt dat als de FNV vasthoudt aan het eigen plan, daarmee de loonmatiging vervalt en dan ook het prepensioen niet meer kan doorgaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief