Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Initiators routekaart Midden-Oosten in mei bijeen

17 apr 04

De vier achter het vredesplan voor het Midden-Oosten - de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Europese Unie en Rusland - komen 4 mei bij elkaar in New York. Dat hebben functionarissen van de Europese Unie zaterdag gezegd in het Ierse Tullamore.

Het kwartet, dat de zogeheten routekaart heeft opgesteld, zal praten over de gewijzigde opstelling van de Verenigde Staten. President Bush zei deze week eenzijdige plannen van Israël te steunen, hoewel de routekaart voorziet in duidelijke afspraken tussen Israël en de Palestijnen. De routekaart leidt naar de oprichting van een zelfstandige Palestijnse staat in 2005.

De ommezwaai van de VS heeft tot onrust geleid in de Arabische wereld. De Palestijnse minister Nabil Shaath van Buitenlandse Zaken en zijn Jordaanse collega Marwan Muasher hebben de hulp van de Jordaanse koning Abdullah ingeroepen. Die zou de Amerikaanse president Bush tot rede moeten brengen.

Israël wil zich volgens het eigen plan wel terugtrekken uit de Gazastrook, maar wil zes nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever behouden. Bush zei woensdag dat te steunen en dat Israël daar met recht aanspraak op maakt.

De Britse premier Tony Blair ziet in het plan van zijn Israëlische collega Ariel Sharon een "weg naar de routekaart". "Het geeft de kans terug te komen op het proces van de routekaart", zei de premier in een interview met de BBC.

De Amerikaanse steun voor het eenzijdige Israëlische vredesplan heeft volgens Chris Patten "nogal wat schade" veroorzaakt. De Europese Unie zal moeten helpen die schade te herstellen, aldus de Europese commissaris voor externe relaties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief