Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'VS rekenen op aanslagen voor verkiezingen'

19 apr 04

De Verenigde Staten houden "ernstig rekening'' met een aanslag op Amerikaanse bodem in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, in een poging de uitslag van de stembusgang te beïnvloeden. Dat verklaarde de nationale veiligheidsadviseur van president Bush, Condoleezza Rice, zondag tegen Fox News.

"Ik denk dat we het serieus moeten nemen dat de terroristen iets willen doen in de aanloop naar de verkiezingen'', aldus Rice. Als voorbeeld noemde ze de recente aanslagen in Spanje. Op 11 maart, drie dagen voor de parlementsverkiezingen, ontploften er verscheidene bommen in forensentreinen in de hoofdstad Madrid waardoor 191 mensen omkwamen.

'Aanslag in Londen onafwendbaar'
Een aanslag in Londen is 'onafwendbaar', omdat verscheidene groeperingen van militante moslims voorbereidingen hiervoor treffen. Dit heeft de radicale islamitische geestelijke sjeik Omar Bakri Muhammed gezegd in een interview met het Portugese blad Publica.

De in Londen woonachtige sjeik noemde onder meer de groep 'al-Qaeda Europa' die volgens hem "een grote aantrekkingskracht heeft op jonge moslims''. Volgens de geestelijke maken moslims geen onderscheid tussen burgers en niet-burgers, maar alleen tussen gelovigen en niet-gelovigen. "En het leven van een niet-gelovige heeft geen waarde, het is niet heilig'', aldus de sjeik.

De in Syrië geboren sjeik is leider van al-Muhajiroun, een groepering die al-Qaeda en de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 verheerlijkt. "Terrorisme is de wet van de 21ste eeuw, het is gerechtvaardigd'', verklaarde hij. De Britten maken zich in Irak volgens Bakri Muhammed schuldig aan terrorisme.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief