Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Powell: ik wist van Irak-plan

20 apr 04

De Amerikaanse minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken heeft tegengesproken dat hij niet al in het vroegste stadium is betrokken bij de besluitvorming rond de oorlog in Irak. Ook heeft hij verklaard dat zijn relatie met vice-president Cheney goed is.

De journalist Bob Woodward schreef in zijn nieuwste boek 'Plan of Attack' dat Powell pas ingelicht werd overhet besluit van president Bush om ten strijde te trekken nadat eerst de Saoedische ambassadeur in de VS, prins Bandar bin Sultan, op de hoogte was gesteld.

"Ik was net als iedereen betrokken bij de beëindiging van het regime (van Saddam Hoessein) dat mensen in massagraven stopte", zei Powell. Hij onderstreepte dat hij ervan op de hoogte was dat de Saoedische ambassadeur werd ingelicht. "Ik wist evenveel als iedereen."

Net als de nationale veiligheidsadviseur Condoleeza Rice wees Powell de suggestie van de hand dat president Bush al op 11 januari 2003 het besluit nam om ten strijde te trekken in Irak. De uiteindelijke beslissing viel pas in maart, herhaalde Powell, nadat duidelijk was geworden dat de VN-Veiligheidsraad geen nieuwe resolutie zou aannemen die geweld zou rechtvaardigen.

Plan of Attack heeft veel stof doen opwaaien in de Washington. Bob Woodward, adjunct-hoofdredacteur van de Washington Post, schrijft dat de eerste plannen voor een aanval op Irak al in november 2001 werden gemaakt.

Bush zou toen opdracht hebben gegeven aan minister Rumsfeld van Defensie om uit te zoeken welke opties er op de plank lagen voor een invasie in Irak. Woodward, wereldberoemd voor zijn onthullingen in het Watergate-schandaal, meldt verder dat vooral vice-president Dick Cheney uit was op de verdrijving van Saddam Hoessein.

Powell zegt in het boek dat Cheney een "ongezonde fixatie" had. De minister van Buitenlandse Zaken was zelf veel terughoudender over een mogelijke aanval op Irak. Hij hield Bush meerdere malen voor dat hij "25 miljoen mensen in bezit krijgt" als hij Saddam Hoessein van zijn troon zou stoten.

Volgens Woodward werd de relatie tussen Cheney en Powell door het verschil van inzicht buitengewoon slecht. Ze zouden nauwelijks met elkaar praten. Powell ontkende dat. "Als we alleen zijn, dan is het Colin en Dick", aldus Powell.

Het boek 'Plan of Attack' kwam gisteren uit en kwam direct op de eerste plaats binnen in de boeken-top tien. Woodward schreef eerder 'Bush in oorlog'. Dat ging over de beraadslagingen in de regering-Bush in de eerste weken na de terreuraanslagen van 11 september.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief