Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irakees omgekomen bij incident met Nederlanders

21 apr 04

Bij een schietincident bij een checkpoint van de Nederlandse militairen in Irak is woensdagochtend vroeg een Irakees omgekomen. Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden. Dat heeft Defensie woensdag bekendgemaakt. De Koninklijke Marechaussee is een onderzoek begonnen.

Het is de tweede keer dat een Irakees omkomt bij een incident met Nederlandse militairen. Op 27 december overleed een Irakese plunderaar, vermoedelijk door een waarschuwingsschot van marinier Eric O.

Een woordvoerder van Defensie liet weten dat een voertuig met daarin een nog onbekend aantal Irakezen waarschijnlijk een stopteken bij het checkpoint negeerde. De Nederlandse militairen en Irakezen van veiligheidsdienst ICDC (Iraqi Civil Defense Corps, Iraaks burgerverdedigingscorps) openden vanwege de bedreigende situatie het vuur. Waarschijnlijk is de bestuurder daarbij geraakt en korte tijd later ter plekke overleden. Het is nog niet bekend wat het voertuig vervoerde.

Het incident gebeurde woensdagochtend om 03.30 uur op de grote doorgaande weg van Basra naar Bagdad, vlakbij de Nederlandse basis in Ar Rumaytah. Het lichaam van de Irakees is voor post mortem-onderzoek meegenomen naar het mobiele Nederlandse ziekenhuis op de basis in As Samawah.

De woordvoerder van Defensie kon niet zeggen of de Nederlandse militairen bij het checkpoint overeenkomstig de geweldsinstructies hebben gehandeld. "Daar gaan we wel van uit, maar een oordeel daarover is aan de marechaussee. Die moet in alle rust een onderzoek kunnen doen.''

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief