Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President Hoge Raad bekritiseert beleid Donner

21 apr 04

De president van de Hoge Raad, P. Haak, is tegen het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie om het Openbaar Ministerie (OM) in lichtere strafzaken als rechter op te laten treden. "Ik vind dat gevaarlijk. Zo krijg je twee soorten rechters'', zegt de president van het hoogste rechtscollege in Nederland in een interview in het weekblad Elsevier.

Ook een verdere verruiming van de wettelijke bevoegdheid van de politierechter vindt Haak niet wenselijk. Deze rechter mag zich sinds juli 2002 buigen over delicten waar gevangenisstraffen van maximaal een jaar op staan. Voorheen was die bevoegdheid beperkt tot strafzaken waarin maximaal een half jaar cel kon worden opgelegd. Haak: "Politierechters zijn jong en onervaren. Als je meer kwaliteit wilt, moet je zaken laten afdoen door de meervoudige strafkamer.''

Haak stopt op 1 mei als president van de Hoge Raad. Hij zegt dat het doorgeschoten streven naar efficiëncy in de rechtspraak hem zorgen baart. "Alles moet goedkoper. Veel wetswijzigingen zijn louter door die gedachte ingegeven'', constateert Haak.

"Natuurlijk moet je iets doen aan de werkachterstand bij de rechtbanken, maar er zijn andere oplossingen mogelijk om te voorkomen dat zaken te lang op de plank blijven liggen.'' Volgens de president van de Hoge Raad moeten rechtbanken leren plannen. Een zogenoemde megazaak zou in de visie van Haak niet langer dan drie dagen mogen duren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief