Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spoeddebat over moslimboek

21 apr 04

De Kamer houdt volgende week een spoeddebat met de ministers Donner, Remkes en Verdonk over het boek 'De weg van de moslim' waaraan een meerderheid in de Kamer aanstoot neemt.

Het debat is aangevraagd door de VVD'er Geert Wilders. Mirjam Sterk (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld. Ze vinden dat imams afstand moeten nemen van het boek dat onder andere te koop is in de El Tawheed-moskee in Amsterdam.

Doen zij dat niet, dan moeten ze strafrechtelijk worden aangepakt, of zelfs worden uitgezet, vindt het CDA-Kamerlid. VVD'er Wilders houdt de El Tawheed-moskee al enige tijd in de gaten wegens opruiende preken van een imam, schokkende teksten op internet en verstrengeling van functies.

Het boek keurt mishandeling van vrouwen en moord op homo's goed. De VVD en D66 vinden dat overwogen moet worden de moskee te sluiten als het bestuur de inhoud van het boek niet verwerpt. Dat het boek ook in reguliere boekhandels te koop is, doet daar volgens D66-leider Dittrich niets aan af. "Het gaat om de setting waarin je het aanbiedt."

Dittrich wil in elk geval laten onderzoeken of strafrechtelijke vervolging wegens haatzaaien of medeplichtigheid daaraan mogelijk is.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief