Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cursus 'Hoe voorkom je uitzetting van asielzoekers'

23 apr 04

De cursus 'Hoe voorkom ik een uitzetting?' is bedoeld voor burgers die uitgeprocedeerde asielzoekers willen steunen, maar nog nooit actie hebben gevoerd. De cursus, die volgende maand in Groningen en Leeuwarden begint, wordt georganiseerd door enkele maatschappelijke organisaties, waaronder GroenLinks, Humanitas, SP en Van Harte Pardon.

Tijdens de training leren de deelnemers onder meer hoe ze het beste een menselijk schild kunnen vormen. Ook is er aandacht voor juridische aspecten van het actievoeren. "Je passief verzetten mag. Maar zodra er sprake is van fysiek verzet, ben je strafbaar'', aldus een woordvoerder vrijdag.

Onervaren actievoerders leren verder hoe ze het beste op de politie kunnen reageren. Volgens de zegsman is het vooral belangrijk dat actievoerders zich niet laten provoceren. Mensen zijn tijdens een uitzetting zeer emotioneel waardoor ze de neiging hebben zich op de politie af te reageren. Tijdens de cursus wordt verteld hoe dat is te voorkomen en hoe een blokkade vreedzaam blijft, aldus de zegsman.

De initiatiefnemers verwachten dat minimaal honderd mensen zullen deelnemen aan de gratis cursus. In Leeuwarden vindt de cursus plaats op 1 mei; in Groningen op 2 mei. Later die maand zullen er ook in de provincie Drenthe trainingen plaatsvinden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief