Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Friso geeft ja-woord aan Mabel

24 apr 04

In het stadhuis van Delft heeft burgemeester Oorschot van Delft vanmorgen het burgerlijk huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit voltrokken. Ongeveer vijftig familieleden en vrienden waren in het stadhuis aanwezig.

Getuigen van de bruidegom bij het burgerlijk huwelijk waren prins Constantijn en Lodewijk Beijst, een vriend van Friso. Voor Mabel traden Andrea Knap-Kleeman en Nicoline Wisse Smit als getuigen op.

Tijdens de huwelijksvoltrekking omschreef burgemeester Oorschot het trouwen van Friso en Mabel als "de markering van de afsluiting van een emotionele periode". "Daarbij doel ik op de gevoelens van verdriet en onmacht die u had op weg naar deze mooie dag. Die gevoelens maakte pijnlijk duidelijk hoe publieke figuren object worden van aandacht en, ik noem het maar, mediajacht", sprak de burgemeester.

Oorschot bood het paar na afloop van de plechtigheid een porseleinen plateau van Delfts blauw met negen schaaltjes voor jam aan. Om 11.30 uur begon de kerkelijke dienst. Zo'n 1400 gasten uit binnen- en buitenland zijn in de Oude Kerk aanwezig. Tot de aanwezigen behoren prins Bernhard, koning Harald V (peetvader van Johan Friso) en koningin Sonja van Noorwegen, sheikh Salman en sheika Halaa Al-Khalifa van Bahrein, prins Hassan bin Talal en prinses Sarvath El Hassan van Jordanië en prins Kyril en prinses Rosario van Preslav (Bulgarije).

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) benadrukt dat zij aanwezig zijn vanwege hun persoonlijke banden met het paar, en dus niet vanwege hun status. Volgens de RVD bestaan de gasten voornamelijk uit familie, vrienden en kennissen. Onder hen zijn ook Mabels werkgevers George Soros, oprichter en president van de Soros Foundations Network, Aryhe Neier, directeur van het Soros Foundations en oprichter van Human Right Watch en Mark Malloch Brown, directeur van het United Nations Development Program (UNPD).

Tijdens de kerkelijke inzegening herdacht dominee Carel ter Linden prins Claus en de onlangs overleden koningin Juliana.

Getuigen van de bruidegom bij de kerkelijke inzegening zijn beide broers en zijn vrienden Lodewijk Beijst en Dante Weijerman, zijn nichtje Sophie von der Recke (dochter van de jongste zus van prins Claus).

Mabel Wisse Smit heeft als getuigen in de kerk haar zussen Eveline en Nicoline en haar vriendinnen prinses Laurentien (die haar aan Friso voorstelde), Willemijn Verloop (directeur van de Stichting War Child, die het publiekelijk voor Mabel opnam in de Bruinsma-affaire) en Andrea Knap-Kleeman.

Prinses Margarita en haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zijn niet aanwezig bij de plechtigheden. Margarita is niet uitgenodigd omdat ze niet zo'n nauwe band heeft met het paar. Om dezelfde reden zijn de neven en nichten van Friso uit Duitsland niet gevraagd.

Omdat het paar het parlement niet vroeg om toestemming, is Friso nu zijn rechten op de troon kwijt. Het kabinet diende geen toestemmingswet in omdat het paar over Mabels relatie met Klaas Bruinsma onvolledige informatie had verstrekt.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief