Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw vele doden in Irak

24 apr 04

Bij een raketaanval ten noorden van Bagdad zijn vijf Amerikaanse militairen gesneuveld. Ze werden geraakt in hun kamp op twintig kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad. Zes militairen raakten gewond.

April is veruit de bloedigste maand voor de Amerikanen tot nu toe. In ruim drie weken zijn al 107 Amerikanen om het leven gekomen. Het dodental van de totale operatie in Irak, die nu dertien maanden duurt, staat op 715.

De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, John Abizaid, heeft vandaag gezegd dat er meer troepen nodig zijn. Hij vreest dat de situatie verder verslechtert als de Amerikanen het bestuur op 30 juni overdragen aan de Irakezen.

Stafchef Richard Myers van het Amerikaanse leger zei deze week al dat het Pentagon meer troepen naar Irak moet sturen als Abizaid daarom vraagt. Er zijn nu 135.000 Amerikaanse militairen in Irak.

Vandaag was het in Irak opnieuw zeer onrustig. Zeker twintig Irakezen kwamen bij verschillende incidenten om het leven. In Bagdad vielen minstens negen doden bij schermutselingen tussen militante sjiieten en de Iraakse politie. Elders in de stad vielen minstens drie doden bij een aanslag op een drukbezochte pluimveemarkt.

In Tikrit eiste een autobom het leven van vier Irakezen. De aanslag vond plaats bij een Amerikaanse basis, maar de doden zijn Iraakse politiemensen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief