Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Zahar vervangt Al-Rantissi als leider Hamas in Gaza'

26 apr 04

Mahmud al-Zahar heeft de door Israël geliquideerde Abdel Aziz al-Rantissi als politiek leider van Hamas in de Gazastrook opgevolgd. Palestijnse bronnen met contacten bij Hamas hebben hierover uit de school geklapt tegen de Israëlische krant Haaretz.

De krant berichtte maandag in zijn interneteditie dat Ismail Haniyah tot assistent van Al-Zahar is benoemd. De beide Hamas-functionarissen ontsnapten eerder aan pogingen tot liquidatie door Israël.

Israëlische militairen brachten Al-Rantissi negen dagen geleden om het leven. Een dag later maakte Hamas bekend dat voor hem een opvolger was benoemd. De militante organisatie hield diens naam uit veiligheidsoverwegingen geheim.

Kopstukken van Hamas stelden maandag in de gezaghebbende Arabische krant al-Hayat dat de organisatie in de strijd tegen Israël de strategie heeft aangepast. Ismail Haniyah zei dat dit besluit is ingegeven door recente aanslagen op leiders van de beweging.

Haniyah zei dat een nieuwe generatie aanvoerders gereed staat om ondergronds de strijd tegen Israël te leiden. Aanvallen op Israëlische militairen moeten volgens bronnen bij Hamas beter worden gecoördineerd. Ook moeten leden van Hamas er voor zorgen dat ze niet als lid van de organisatie worden herkend. Een ander onderdeel van de nieuwe strategie is het zoveel mogelijk beperken van het rijden in auto's, omdat die vaak het doelwit zijn van Israëlische raketaanvallen.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief