Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-burgemeester getuigt in zaak-Spooren

26 apr 04

De rechtbank in Den Bosch heeft maandag bepaald dat de voormalige burgemeester van Eindhoven Welschen en de Bossche hoofdofficier van justitie Van der Voort als getuige moeten worden gehoord in de strafzaak tegen Fons Spooren. Deze oud-directeur van PSV is de meest in het oog springende verdachte in de ontuchtzaak rond het Eindhovense Anne Frankplantsoen.

Het horen van Welschen en Van der Voort geschiedt op verzoek van advocaat G.J. Knoops. Zijn eerdere verzoeken om de twee gezagsdragers als getuige in het strafproces te betrekken, werden afgewezen. Knoops wil onder meer weten of de oud-burgemeester zich actief met het strafrechtelijk onderzoek tegen Spooren heeft bemoeid. Spooren wordt verdacht van ontucht met minderjarigen, al dan niet tegen betaling. Ook verwijt justitie hem poging tot zware mishandeling, omdat hij in het plantsoen onveilige seks zou hebben gehad terwijl hij wist dat hij seropositief was.

De 40-jarige Spooren heeft toegegeven dat hij in het plantsoen seksuele contacten zocht. Hij ontkent echter daarbij strafbare feiten te hebben gepleegd. Vorig jaar augustus kwam hij onder voorwaarden vrij uit de voorlopige hechtenis. De oud-PSV-topman (getrouwd, vader van twee kinderen) moest in relatietherapie en diende zich te houden aan aanwijzingen van de reclassering.

Maandag liet hij weten dat de therapie voorspoedig verloopt. "Wat er over ons heen is gekomen, heeft er alleen maar voor gezorgd dat we sterker naast elkaar staan'', zei hij tegen zijn rechters. Spooren meent dat hij door de overspannen media-aandacht voor zijn zaak allang is veroordeeld.

De rechtbank wees een verzoek tot volledige opheffing van de voorlopige hechtenis van Spooren af. Volgens het college is de verdenking daarvoor te ernstig.

Heikel punt in Spoorens zaak is het feit dat toenmalig burgemeester R. Welschen in juni vorig jaar publiek maakte dat Spooren HIV-besmet is. De rechtbank wil weten of het besluit hiertoe in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) is genomen en of dit een stap is geweest die het opsporingsonderzoek moest dienen. Advocaat Knoops meent dat daarbij is voorbijgegaan aan de belangen van Spooren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak-Spooren vindt plaats op 15 juli. Tot dusver zijn zeven mensen in de Eindhovense ontuchtzaak veroordeeld, onder wie de politie-informant die onder anderen Spooren aanwees als mogelijke verdachte.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief