Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betrokkenen proces-Dutroux naar kooi

27 apr 04

Meer dan 100 betrokkenen bij het proces-Dutroux bezoeken vandaag de gruwelkelder van Dutroux' huis in Marcinelle. Honderden agenten zijn ingezet om het bezoek in goede banen te leiden.

Het is in België uitzonderlijk dat dergelijke veiligheidsmaatregelen worden genomen. De autoriteiten willen uitsluiten dat hoofdverdachte Marc Dutroux ontsnapt, of dat er een aanslag op hem gepleegd wordt.

De bezoekers worden sinds vanmorgen vroeg in groepjes van vier binnengeleid. Onder hen zijn de verdachten Marc Dutroux, Michel Lelièvre en Michelle Martin. Medeverdachte Michel Nihoul is om gezondheidsredenen niet in Marcinelle aanwezig; hij laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaten.

Naast de ouders van de vermoorde meisjes zijn ook Sabine en Laetitia, de twee slachtoffers van Dutroux die opsluiting in de kelder hebben overleefd, in het Zuid-Waalse dorp aanwezig. Verder brengen alle juryleden, het hof, een aantal tolken en een dertigtal journalisten een bezoek aan het huis van Dutroux.

Twee dokters, brandweermannen en ambulances staan klaar voor noodgevallen. Naar verwachting wordt het bezoek aan het eind van de middag afgerond.

In de kooi, die vermoedelijk in 1993 is gebouwd, verbleven zeker vijf slachtoffers van Dutroux. Eén van de kroongetuigen in het proces, Sabine Dardenne, bracht er een groot deel van de tachtig dagen door die ze werd vastgehouden. Laetitia verbleef er vier dagen.

Ook de overleden meisjes Julie en Mélissa werden vastgehouden in de kelder. De moeder van de 8-jarige Julie herkende er het handschrift van haar dochtertje op de muur.

Een handlanger van Dutroux, de later vermoorde Bernard Weinstein, werd eveneens een tijd in de kooi opgesloten. Volgens Dutroux zijn An en Eefje nooit in de kelder geweest. Zij zouden op de bovenverdieping van het huis vastgehouden zijn.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief