Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vijf jaar cel en tbs voor Murat D.

29 apr 04

Murat D., de scholier die op 13 januari in een volle schoolkantine onderdirecteur Hans van Wieren (49) van het Haagse Terra College doodschoot, heeft donderdag een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging gekregen. De jeugdstrafkamer van de rechtbank in Den Haag veroordeelde Murat, die begin april 17 werd, volgens het strafrecht voor meerderjarigen.

De scholier onderging het vonnis op het oog onbewogen, net als eerder de inhoudelijke behandeling van de zaak. Bij het begin van de zitting en toen voorzittend kinderrechter C. Dettmeijer-Vermeulen was uitgesproken, zoende hij zijn moeder op beide wangen. Na de laatste woorden van de rechter verliet hij in alle rust de rechtszaal. Murats moeder kreeg het te kwaad, toen zij de zaal uitliep. Zij zag onlangs ook al haar man voor lange tijd achter de tralies verdwijnen wegens poging tot moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden over de straf die Murat werd opgelegd. De rechtbank nam de twee weken geleden geformuleerde eis immers volledig over. Het advies van drie gedragsdeskundigen en de kinderbescherming om jeugdstrafrecht toe te passen op de zwakbegaafde en enigszins verminderd toerekeningsvatbare Murat werd niet opgevolgd. Het gebeurt hoogst zelden dat een 16- of 17-jarige verdachte volgens volwassenenstrafrecht wordt berecht.

De rechtbank nam die beslissing wegens de ernst van het feit en de noodzaak van een langdurige tbs-behandeling. Onder jeugdstrafrecht duurt een tbs-behandeling maximaal zes jaar en een celstraf maximaal twee jaar. Net als het OM en de gedragsdeskundigen achten de kinderrechters het onwaarschijnlijk dat het gedrag van Murat in dat tijdsbestek voldoende verbetert.

Het liefst zou de rechtbank zien dat Murat direct begint met zijn tbs-behandeling, die zou moeten worden toegesneden op de persoon van de verdachte en diens jeugdige leeftijd. In de praktijk begint zo'n programma op zijn vroegst, nadat een verdachte eenderde van zijn of haar gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Volgens dat scenario kan Murat in de zomer van 2005 beginnen met zijn tbs. Hoe lang die gaat duren, is volstrekt onduidelijk. Om de twee jaar beoordelen deskundigen zijn situatie. Als die niet verbetert, zou de tbs met dwangverpleging in het uiterste geval levenslang kunnen voortduren.

Directeur Gerard van Miltenburg van het Terra College reageerde terughoudend op het vonnis. Van opluchting was volgens hem geen sprake en hij waagde zich niet aan een oordeel over de strafmaat. "Geen enkele straf kan recht doen aan zoveel verdriet, zoveel pijn. Hoe verschrikkelijk is het als een leerling van je school zo zwaar gestraft wordt'', omschreef de directeur zijn gevoelens na de uitspraak. Via een woordvoerder liet de familie van Hans van Wieren weten dat ze geen commentaar op de uitspraak geeft.

Niet alleen Murat hoorde donderdag zijn vonnis. De 25-jarige medeverdachte Hüseyin S. kreeg twaalf maanden cel voor verboden wapenbezit. Hij werd vrijgesproken van de zwaarste aanklacht: medeplichtigheid aan moord. Murat verkreeg via S. het wapen waarmee hij Van Wieren doodschoot.

Abdullah O., de tweede medeverdachte, kreeg een celstraf van 31 dagen en een voorwaardelijke straf van vier maanden omdat hij na de schietpartij het wapen heeft verstopt. De 16-jarige jongen hoeft niet naar de gevangenis omdat de straf even lang is als zijn voorarrest.

Het is nog onduidelijk of hoger beroep volgt in de zaak van Murat D. Het OM, de verdachten en hun advocaten hebben twee weken de tijd om hierover een beslissing te nemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief